VODKA SMIRNOFF

Puține băuturi alcoolice au o istorie atât de zbuciumată și un prezent la fel de glorios. Tăria despre care gigantul Diageo declara în 2006 că e cea mai bine vândută din lume a fost făcută prima dată la Moscova, în jur de 1860, de către Piotr Smirnov. Istețul rus a promovat filtrarea prin cărbune, dar a fost și primul care a folosit reclama în ziare sau sponsorizările pentru biserică, doar-doar s-o înmuia asprimea cu care clericii înfierau pasiunea pentru vodkă.
Când compania a fost preluată de Vladimir, fiul lui Piotr, se produceau deja patru milioane de lăzi pe an. Revoluția din Octombrie a izgonit familia Smirnov în Polonia, unde au înființat o noua distilerie sub franțuzitul nume de “Smirnoff”. Inspirați de noua grafie, rușii au mai deschis în 1925 la Paris o a doua fabrică.
După multe vânzări și revânzări, marca Smirnoff ajunge în 1997 în proprietatea liderului mondial al băuturilor alcoolice Diageo. Gigantul ajunge să se judece cu descenții lui Piotr Smirnov, care începuseră să producă “the only real Smirnov” în Ucraina. În 2006, se ajunge la o înțelegere între cei doi maeștrii ai vodcii, rușii continuând să producă “Smirnov”, în timp ce Diageo a rămas pe “Smirnoff”.

 

Leave a comment