Fetească Neagră.

Fetească Neagră.

 

Este un soi autohton cultivat din timpuri străvechi în podgoriile din Moldova, areale din județul Galați ( Nicorești, Bujor, Ivești, Corod) judetul Vrancea ( Obobești, Cotești, Tâmburești) sau din județul Vaslui ( Tutova, Iana, Murgeni). Extins in cultură și în zone mai generoase din punct de vedere termic, cum este podgoria Dealu Mare (tohani, Ceptura, Valea Călugărească ) soiul Fetească Neagră și-a scos la iveală resurse noi, mai ample, pentru obtinerea vinurilor de înaltă calitate.

Soiul da producții mijlocii  în a 8-10 t/ha, dar este prețios la tehnologia de cultură (cere tăieri cu elemente de rod lungi).

Vinul nu se lasă ,,citit” ( recunoscut) cu ușurință. Personal, ani de zile nu l-am recunoscut prin eliminare, adică : ,, Are caracterul sălbatic al Cabernetului Sauvignon? Nu. Are finețea și aroma de zmeură a vinului de Merlot? Nu. Atunci, dacă este bine colorat, dacă este amplu, catifelat, armonios, dacă e corpolent, atunci trebuie sa fie Fetească Neagră ”.

Mult mai târziu însă am dibuit caracterul olfactiv specific de Fetească Neagră, astfel că astăzi o recunosc fără să fac dificila operație a eliminării.

  Vinul de Fetească Neagră  are un caracter olfactiv discret dar foarte specific,ceva care sugerează mirosul de prune uscate ( nu afumate). Când vinul este mai vechi apar și ușoare nuanțe de scorțișoară.

Personal consider că în anii favorabili, acest vin nu este cu nimic mai prejos de cât  Cabernetului Sauvignon, ba dinpotrivă.Este însa mai puțin constant din punct de vedere calitativ și aceasta din cauză că strugurele este mai sensibil la atacul Botrytis decât strugurele de  Cabernetului Sauvignon.

Feteasca Neagră merge alaturi de friptură la gratar, dar este mai bun la sfârșitul mesei cu un cascaval afumat.

Acest vin se invechește frumos. Cel mai bun este un regim de 2-3 ani de maturare la butoi și apoi 3-8 ani de învechire la sticlă (dacă mai scapă neconsumat).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s