Sauvignon.

Sauvignon.

Soiul deține, după Chardonnay, al doilea loc în privința reputației și solicitări în comerțul internațional cu vinuri ( între vinurile albe ). Soiul Sauvignon este original din zona Sauternes (Franța ) și a fost introdus la noi după invazia filoxerică în ultima parte a secolului trecut. Vinurile de Sauternes își datoresc înalta lor calitate însușirilor deosebite ale soiului   Sauvignon. Vinurile albe seci de  Sauvignon de excelentă valoare se obțin in Africa de sud, în California ( SUA) sau în Noua Zeelandă.

Pe eticheta acestor vinuri se scrie de regulă ,, Sauvignon Blanc” probabil tocmai pentru a se evita confuzia cu vinul roșu de Cabernet Sauvignon. Ca și în cazul soiului Chardonny, producători de vinuri au tot interesul să menționeze vizibil soiul pe etichetă, pentru ca simpla inscripționare  ,, Sauvignon Blanc ” constituie pentru cumpărător o primă asigurare  în legătura cu calitatea vinului dinăuntrul sticlei.

Acest vin este ușor de recunoscut. Face parte din vinurile semiaromate, dar aroma sa, deși ușor discretă, este probabil cea mai suavă din toate aromele vinurilor. E aroma florilor de viță de vie, delicată și proaspătă, o aroma care conferă multă personalitate vinului Sauvignon.

Unii degustători definesc aroma acestui vin ca sugerând urina de șoarece, dar trebuie să ne imaginam că spre deosebire de aceasta, aroma acestui vin este deosebit de apreciată. Vinul de Sauvignon este echilibrat, amplu,lung, mai muțin corpolent decât Chardonny, dar mult mai sprințar și mai odihnitor decât acesta. Un Sauvignon de 11% vol alcool, nu are suficientă expresivitate și nu poate concura decât la … juniori.

   În țara noastră, soiul Sauvignon nu deține o suprafață foarte mare  ( circa 6000 de ha ), dar el este răspândit în multe podgori: Dealu Mare, Murfatlar,Alba, Târnave, Dealul Viilor – Mehedinți, chiar și Cotești.

Este important de precizat că în România se cultivă în paralel ( de obicei în amestec) două soiuri ale aceluiași sortogrup: Petit Sauvignon are bob mai mic, mai bogat în zaharuri și în arome, dă producții moderate (7-8 t/ha). Adevăratul vin de Sauvignon cu personalitate, cu bogăție și finețe, din Petit Sauvignon se face. Soiul gros Sauvignon are bobul mai mare și mai verde, este mai tardiv, iar producția este mai mare (9-11 t/ha); evident, calitatea vinului e mai scăzută, aroma e mai slabă, vinul parcă e mai diluat, mai necaracteristic, aproape amenințat să fie confundat cu cine știe ce alt soi.

Cum la noi în țară de mai multe decenii s-a făcut politica cantități și nu a calități, evident că sa îmulțit cu precădere soiul Gros Sauvignon, adică cel care dă cantitate mai mare și calitate îndoielnică.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s