Clasificarea Vinurilor.

Vinul este o bautura alcoolica naturala obtinuta prin fermentarea mustului de struguri. Fermentatia alcoolica se poate realiza impreuna cu partile solide ale mustului (pielita, seminte, ciorchini), in cazul obtinerii vinurilor rosii si aromate. Notiunea de vin se atribuie si bauturilor obtinute prin fermentarea strugurilor stafiditi in vie, cand acestia ajung in faza de supracoacere.

Conform legislatiei vitivole din tara noastra, clasificarea vinurilor se bazeaza pe compozitia chimica a lor, insusirile gustativ olfactive, modul de obtinere si destinatia vinurilor.

In functie de destinatia vinurilor, acestea se grupeaza in :

-Vinuri linistite ( de masa), cu un continut intre 8,5 si 14% vol,alcool;

-Vinuri efervescente, care sunt spumoase sau gazificate si spumante, au un continut intre 8,5 si 14% vol, alcool;

-Vinuri tari. au un continut intre 16 si 21% vol, alcool;

-Vinuri de desert (nectar), au un continut intre 14 si 17% vol, alcool;

-Vinuri aromatizante, au un continut intre 9 si 20% vol, alcool.

In functie de compozitia ampelografica, vinurile se impart in:

-Vinuri de soi obtinute dintr-un singur soi de struguri, se permite folosirea din alte soiuri ampleografice de struguri, de aceeasi specie botanica si culoare a boabelor, dar nu mai mult de 15%;

-Vinuri cupajate obtinute din vinuri brute din mai multe soiuri, in anumite proportii bine determinate, prin intermediul amestecului intre ele;

-Vinuri sepajate obtinute prin vinificarea in amestec a diferitelor soiuri de struguri de aceasi specie botanica , in proporti bine stabilite pentru fiecare denumire de vin.

In functie de calitate se disting:

1.  Vinuri de consum curent obtinute din struguri dupa o tehnologie generala, cu un continut de alcool de cel putin 8,5% vol ,alcool, ele se impart in :

-Vinuri tinere obtinute din soiuri aparte de struguri sau dintr-un amestec al acestora cu aplicarea unei tehnologii general acceptate sau originale, se comercializeaza imbuteliate sau in vrac, in anul de recoltare a strugurilor;

-Vinuri obisnuite obtinute din soiuri aparte de struguri sau dintr-un amestec al acestora cu aplicarea unei tehnologii general acceptate de toti, se imbuteliaza de 1 ianuarie anul urmator racoltei.

2.Vinuri de calitate superioara obtinute din soiuri cu insusiri calitative superioare, dupa o tehnologie traditionala, cu maturitatea ulterioara de cel putin 6 luni. au un continut de alcool de minimum 10% vol, alcool, ele se impart in:

-Vinuri mature obtinute din soiuri de struguri sau dintr-un amestec al acestora, cu aplicarea unei tehnologii speciale sau acceptate de toti cu conditia unei maturari pe parcursul a 6 luni;

-Vinuri de oenoteca ( colectie) sunt vinurile de calitate superioara, care dupa incheierea ciclului tehnologic de productie, inclusiv maturitatea in recipiente de stationare, suplimentar se invechesc cel putin 2,5 ani;

-Vinuri cu denumire de origine sunt vinuri de calitate inalta cu proprietati organoleptice inalte, se produc comform tehnologiei originale din struguri se soi cultiate in podgoriile strict delimitate, in conditiile ecologice specifice locului concret indicat in denumirea vinului.

In functie de tehnologia obtinerii de disting vinurile:

-Vinuri naturale obtinute prin fermentatie alcoolica completa sau partiala a strugurilor, mustului sau mustuielii, care cantine alcool atilic de provenienta exclusiv endogrena (naturala), iar dupa continutul de zahar acestea se impart in vinuri seci,demiseci si demidulci;

-Vinuri speciale sunt vinurile preparate din struguri, must, mustuiata sau vinuri brute prin aplicarea procedeelor tehnologice speciale care imprima vinului calitati speciale.

3. Vinuri de consum in functie de calitatea lor, se grupeaza in:

*Vinuri de consum curent (VCC) au concentratia alcoolica de 8-10%vol,alcool, se obtin din soiuri de mare productivitate, cultivate in areale specializate, in vii raslete sau din struguri de masa, sin acestea fac parte:

-Vinul de masa (VM) cu tarie de 8,5-9,5%vol, alcool;

-Vinul de masa superior (VS) au concentratia alcolica minima de 11,5% vol, alcool, se obtin din soiuri cu insusiri tehnologice superioare, cultivate in areale delimitate si consacrate, care aplica o tehnologie proprie, din acestea fac parte:

-Vinul de calitate superioara (VS) obtinute in anumite podgori, cu taria de minim 11,5% vol,alcool, vinurile poarta denumirea podgoriei;

-Vinul de calitate cu denumire de origine cntrolata (DOC) obtinute in anumite podgori,se disting prin originalitatea zonei de producere, de soi, de sortimentul de soiuri, de modul de cultura si tehnologia folosita, provin din struguri cu un continut de zaharuri de minimum 180g/l;

-Vinul de calitate cu denumire de origine si trepte de calitate (DOCC) sunt obtinute pe areale restranse, dupa reguli severe. la recoltare strugurii trebuie sa contina zahar, minimum 196g/l, iar la producerea acestor vinuri se respecta trei trepte de calitate:

-Recoltare la maturitate deplina, struguri trebuie sa contina zahar minimum 196g/l,iar vinurile sunt DOCC-CMD;

-Recoltare la maturitatea de inobilare, strugurii albi si minimum 204g/l, la struguri rosii, iar vinurile sunt DOCC-CT;

-Recoltare la stafidarea strugurilor, strugurii trebuie sa contina zahar minimum 240g/l, cu atac de mucegai nobil sau stafiditatii, iar vinurile sunt DOCC-CIB.

-Vinuri hibride, se obtin din struguri hibrizi direct producatori (HPD),sunt folositi in consumul familial, pentru obtinerea de otet alimentar si pentru obtinerea distilatelor.

Dupa culoare, vinurile se impart in :

-Vinuri albe;

-Vinuri rose;

-Vinuri rosii.

Dupa continutul in zaharuri, vinurile se clasifica in:

-Seci, cu maxim 4g/l zahar;

-Demiseci, cu 4,1-12g/l zahar;

-Demidulci, cu 12,1-50g/l zahar;

-Dulci, cu peste 50g/l zahar.

Dupa caracterul aromatic, vinurile se impart in:

-Nearomate;

-Aromate.

-Vinuri speciale obtinute din must sau vinuri, prin aplicarea unor tratamente prezentind unele caracteristici ale materiilor prime folosite si a tehnologiilor aplicate, sunt vinuri efervescente, aromatizate sau nearomatizate, alcoolice sau nealcoolice:

-Vinuri spumante este vinul care contine dioxid de carbon de origine endogena, obtinut prin fermentare naturala a mustului, care dezvolta in sticla o presiune de 11-12% vol, alcool,se impat in:

-Vinuri spumante fermentate in butelii;

-Vinuri spumante fermentate in rezervoare si transvazat in butelii;

-Vinuri spumante fermentate in rezervoare.

In functie de continutul in zahar al vinurilor spumante acestea pot fi:

– Extra brute, intre 0-6g zahar/l;

– Brute, intre 6-15g zahar /l;

– Extra seci, intre 12-20g zahar/l;

– Seci, intre 17-35g zahar/l;

-Deumiseci, intre 33-50g zahar/l;

– Dulci, peste 50g zahar/l.

Vinuri spumante contin dioxid de carbon de origine exogena partial sau total, obtinut prin administrarea licorii de expeditie si inpregnare cu dioxid de carbon, ele dezvolta in sticla o presiune de 2,5 bari, la temperatura de 20 grade, iar dupa continutul in zahar pot fi:

-Seci, maxim cu 12g zahar/l;

-Demiseci, cu 12-30g zahar/l

-Demidulci, cu minim 30g zahar/l

Vinul petiant contine dioxid de carbon de origine exogena, dezvolta in sticla o presiune de 1,5 bari la temperatura de 20 grade, iar taria alcoolica este de 7% vol, alcool;

Vinul perlat contine dioxid de carbon de origine exogena, dezvolta in sticla o presiune de 1,5 bari, la temperatura de 20grade, iar taria alcoolica este de minimum 9%vol, alcool;

vinuri speciale aromatizantr cu aport de aroma, obtinute din extract de plante aromatice. Vermutul este obtinut din vin cu adaus de alcool alimentar, zahar, caramel si extras de plante aromatice , taria alcoolica este de 17-18%g/l,pot fi:

– Foarte sec, cu maximum 6g zahar/l;

– Sec, cu 6-50g zahar/l;

– Demisec, cu 30-50g zahar/l

– Dulce, cu minimum 50g zahar/l.

Vinuri special nearomatizat din aceasta categorie fac parte vinurile licoroase si speciale, seci, ce tip oxidativ:

Vinul licoros se obtine din must , din vin sau amestecul acestora, must concentrat, distilat de vin cu taria alcoolica de 52-86%vol, alcool sau alcool alimentar de 96% vol, alcool si un continut in zahar de 80g/l;

Vinuri special seci de tip oxidativ are o tarie alcoolica de 17-18% vol, alcool si un continut in zahar de 10-40g/l.

Produse pe baza de struguri, must sau vin :

-Sucuri de struguri:

– Natural;

– Concentrat:

– Liofilizat;

– Impregnat cu dioxid de carbon alimentar;

– Bauturi racoritoare din suc de struguri.

– Must taiat, obtinut prin sulfitare sau conservare cu frig;

– Must concentrat, obtinut prin concentrarea mustului de struguripina la minim 650g/l;

– Mistel, se obtine prin alcolizarea mustului de struguri cu alcool alimentar, pana la 12-15% vol, alcool si o concentratie de 145g/l;

-Distilat de vin, se obtine prin disilarea vinului, are o tarie de 52% vol,alcool;

-Distilat invechit de vin ( vinars-conoiac) se obtine prin sitilarea vinului, are o tarie de 40-43% vol, alcool si este invechit in vase de stejar, timp de minim trei ani;

-Alcool de vin se obtine prin sistilarea vinului, are o tarie de 86% vol, alcool.

Punerea in consum a vinurilor si a celorlalte bauturi pe baza de must si vin, se face prin ambalarea in butelii de sticlă sau în alte ambalaje autorizate.Folosirea ambalajelor din material plastic sau din alte materiale autorizate este permisa numai pentru vinurile de masa, etichetate în conditiile legi.

La ambalarea vinurilor cu denumire de origine controlata este obligatorie inchiderea buteliilor de sticlă cu dopuri de pluta, derivate din pluta, cu alte matriale admise în comertul international sau prin inchidere filetata asigurată.

          Indicatiile obligatorii folosite la etichetare sunt urmatoarele :

-Categoria de alitate a vinului:

– Vin de masa;

– Vin de calitate superioara (VS), cu indicatie de provenienta geografica;

– Vin cu denumire de origine controlata (DOC,CMD,CT,CIB);

-Indicația de provenientă geografică pentru vinurile de calitate superioara (VS) sau denumirea de origine controlata vinurile (DOC);

-Denumirea soiurilor pentru vinurile cu denumire de origine controlata.

-Tipul vinului determinat de continutul sau in zaharuri: sec, demisec, demidulce, dulce;

-Tăria alcoolică dobândită a tipului de vin, exprimată în procente în volume;

-Volumul nominal al produsului, exprimat în mililitri, centilitri sau decilitiri pentru recipiente mai mici de un litru si in litri pentru recipiente de un litru si mai mari.

-Țara de origine pentru vinurile importante;

-Denumirea si adresa îmbuteliatorului;

-Data ambalarii sau numarul lorului, cu posibilitatea stabilirii datei ambalarii.

Indicatiile facultative folosite la etichetare sunt urmatoarele:

-Marca de comert;

-Denumirea exploatației viticole, numai în cazul vinurilor de calitate provenite in exclusivitate din exploatația indicată;

– Culoarea vinului: alb, rose, roșu;

– Anul de recoltare , în cazul vinurilor cu denumire de origine controlată sau al celor de calitate superioara (VS), cu indicație de proveniență geografică, cu condiția ca vinul sa provină în proporție de cel puțin 85% din recolta anului indicat;

-Vechimea vinului;

-Numele/denumirea persoanei/persoanelor fizice sau juridice care au participat la procesul de elaborare, îmbunatațire sau comercializare a produselor;

-Codul de bare al produsului;

-Alte mentiuni care amplifică importanța asupra calitați vinurilor sau calitațiile speciale de producere si îmbuteliare.

Urmareste si urmatorul post pentru a vedea : Importanța alimentara a produselor viniviticole.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s