Muscat Ottonel.

Muscat Ottonel                  

 

Soiul Muscat ottonel  este răspândit în toate podgoriile din România, nu pe suprafețe mari, dar aproape peste tot: pe Târnave ca și la Murfatlar, la Bucium ca și în Dealu Mare, la Drăgășani sau la Stefănești-Argeșesi. Cam toți șefi de foste unități ISA țineau să aibă Muscat ottonel, pentru ca să aibă cu ce să rupă inima târgului la sfârșitul fiecărei degustări.

Este interesant de știut că acest vin este cultivat nu numai pentru a fi vinificat de sine stătător, ci și pentu al folosi în cupaje ( chiar și în proporții reduse, 5-10 % ), pentru a da ușor praf de aromă. Dacă îmi amintesc bine, era și un tip de vin demidulce, denumit comercial ,, Perla”, care se exporta cu succes în toate țările CAER și la care se folosea în cupaj 5-8% Muscat ottonel tocmai pentru a-i conferi o ușoară aromă.

Să reamintim de asemena, că primele mari medalii de aur obținute de țara noastră la concursuruile internaționale de vinuri ( anii 1956-1965) au fost dobândite cu Muscat ottonel de la Crăciunel ( Târnave ).

Ca soi acest vin are câteva mari calități, dar și importante neajunsuri. Strugurii se maturizează mai devreme la alte soiuri, dar rar depășesc 200-220 g/l zahăr. Bobul de strugure are o pieliță foarte groasă și bogată în aromă, dar cu toate acestea, el nu este foarte rezistent la Botrytis. Spre deosebire de Tămâioasă și de Busuioacă, aroma de Muscat ottonel nu este localizată numai în pieliță, ci ea se găsește și în miezul bobului de strugure, astfel că Muscatul poate fi vinificat și ,, în alb”, adică fără macerare pe boștină.

Curios e ca Muscat ottonel este considerat un vin scurt, un vin de savoare de scurtă durată. Deși intensă, aroma acestui vin nu este și foarte persistentă.

Probabil că și aceasta este explicația faptului că, deși cunoscut pe plan mondial, el nu este un vin solicitat pe piața internațională.

Și în cazul României,el este exportat la prețuri bune, dar în calități aproape neglijabile .

Vinului îi stă bine numai demidulce sau dulce, când aroma de strugure cu nuanțe florale este mai bine pusă în evidență. Este excelent și ca vin tânăr, iar prin învechire dobândește un buchet suav, de miere, un gust generos, excelent. Își menține calitățile și la 10-15 ani. Ca vin sec poate participa la cupaje, în proporție de 5-10 %.

Se servește la sfârșitul mesei, sau la desert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s