Cadarcă

                    Cadarcă

 

Este un soi tradițional specific podgoriei de care este nemijlocit legat.

La numele de Cadarcă se asociează strâns cel al podgoriei Minis. Cu o culoare roșie-rubinie Cadarca a infirmat părerea că în Transilvania ne se produc vinuri roșii.

În afară de valoarea sa tradițională și simbolică, se poate afirma că, în spatiul podgoriei, vinul de  Cadarcă a fost, este și va fi un soi roșu de referență.Calitatea lui este atât de apreciată și atât de legată de specificul podgoriei, încât aproape că nu are nevoie de prezentare .

Stramoșii nostri, îl numeau ,, sânge de taur” renume pe care localnici îl pastreaza și în prezent, definindu-i prin acesta culoarea, personalitatea și puterea. Într-atât de stăruitor ramâne  în memorie, încât, cu trecerea timpului dorința de a te întoarce la el devine tot mai stăruitoare .

Vinul are o colorație mai intensă, dar foarte placută și vie, de la roșu aprins la roșu închis, devenind roșie caramizie pe măsura învechiri, cu aroma particulară de fruct proaspăt. Armonioase la gust, uneori acide, aparte mai subțiri, dar agreabile, pot fi baute cu mare placere din primele luni după vinificare.

Câstiga în calitate după o învechire de 2-3 ani, dezvoltând un buchet fin si complex, de vin maturizat.

Se asociază cu preparate de carne albă, roșie sau vânat cu pene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s