Pinot Noir.

Pinot Noir

 

Soiul Pinot Noir are câteva mari calități, dar și câteva mari neajunsuri.

La calitați putem inventaria precocitatea maturării, marea capacitate de acumulare a zaharurilor, deosevita finețe a vinurilor. Între defecte putem avea in vedere producția mică ( 6-7 t/ha ), ridicată sensibilitate a strugurilor la atacul de Botrytis și sărăcia în culoare a pieliței strugurilor.

Cunoscând aceste caracteristici, întelegem de ce , din Pinot Noir se pot obține vinuri roșii foarte alcoolice și de regulă cam plate ( cu aciditate insuficientă ). Întelegem de asemenea, de ce calitatea vinului Pinot Noir este puternic influențată de regimul pluviometric din timpul toamnei. Un viticultor priceput știe să-și stabilească momentul optim de cules, astfel în cât sa nu culeaga prea târziu ca să obțina vinuri plate si greoaie, dar nici prea devreme sa nu obțina vinuri mai acide, dar mai slab alcoolic și insuficient colorate.

Vinul de Pinot Noir nu se recunoaște foarte ușor, el nu are o anume aroma caracteristică de soi.

 Este un vin fin, amplu, rotund, moale, de obicei alcoolic ( 12-13% vol) și cu o culoare rubinie ce nu excelează în intensitate.

Vinul de Pinot Noir este învechit 1-2 ani la vas și 3-4 ani la sticlă. La vinul Pinot Noir demidulce de Mulfatlar funcționează alte reguli, vinul evoluează întur-un  mai îndelungat.

Pinot Noir, ca vin sec, fiind mai fin, merge mai ales alături de orice friptură de pasăre și alături de brânzeturi afumate la sfârșitul mesei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s