Cafea.

Tipuri de cafea.

Cafeaua Arabica

Cafeaua arabica, originală din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciată și mai răspândită specie de cafea. Se cultivă mai ales în America Latină, dar și în Africa, de fapt ea este cea mai cultivată specie și este deosebit de prețuită pentru cireșile sale de calitate superioară, de forma alungita si culoare verzuie – albăstruie.
Cafeaua arabică are nevoie de soluri bogate în minerale și o temperatură constantă de aprox. 20°C și crește la o altitudine de peste 600 metri. Aceasta are aroma și gustul mult mai rafinate decât alte specii.
Cafeaua cu tărie medie este obținută în exclusivitate din varietăți ale soiului arabică, provenite din America Centrală și de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Excepție face Brazilia, întrucât varietățile de arabica braziliene au o aroma mai puțin rafinată.

           Cafeaua Robustă

Cafeaua robustă, originală din bazinul Congo, creste mai rapid și este mult rezistentă acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultiva intens în Africa, India și Indonezia.
Cafeaua robustă, spre deosebire de cafeaua arabică, care este pretențioasă la condițiile climatice, se adaptează ușor climatului sever, este rezistentă la boli și dăunători.
Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o formă neregulată și culoare maroniu – gălbuie.
Cafeaua robustă are un gust mai neutru, este mai puțin aromată decât arabica și este foarte apreciată în gama de cafea solubilă.

  • Cafeaua Liberică

Cafeaua liberică, originală din Africa, Liberia, are de asemenea o creștere rapidă și o rezistență buna la boli. Se cultivă exclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii și Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare și temperatura este cuprinsă între 20 si 25°C.
Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie și culoare de la brună la galbenă. Calitatea acestei specii de cafea este mediocră.

Cafeaua Maragogype

Acest arbore de cafea a fost descoperit în vecinătatea orașului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin încrucisarea între speciile arabica și liberica, exceptand dimensiunile boabelor, el a păstrat caracterele speciei arabica, randamentul acestui arbust este totuși inferior și cultura sa este extrem de imprastiată (Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia și chiar Java), la o altitudine variind între 600 și 1000m. Boabele de cafea ale acestui arbușt sunt de calitate superioara și medie, iar culoarea lor este verzuie, în ciuda preferinței unor consumatori, calitatea acestei cafele nu poate depasi calitatea cafelei.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s