Vinul Porto

Vinul Porto

   Vinul Porto, fiind cunoscut și sub etichetele de “Vinho do Porto”, “Oporto”, “Porto” sau simplu “Port”, este un vin de proveniență portugheză (valea Douro), cu adaos de alcool în special brandy. Acesta este de obicei un vin dulce existând și varietăți sec sau demisec.
Porto este servit ca aperitiv sau desert. Folosindu-se rețeta portugheză, vinurile de tip Porto sunt produse în întreaga lume în special în Australia, Africa de sud, India, Canada și Statele Unite. Conform reglementărilor Uniunii Europene, eticheta “Port” poate fi aplicată doar pe produsele portugheze. În SUA, pot fi folosite etichetele”Porto” sau “Vihno do Porto”.
Adaosul de brandy se face înainte de terminarea fermentării ducând la încetarea acesteia, păstrându-se astfel un mare conținut de zahăr nefermentat.
Sticla de porto trebuie deschisă nu cu mult timp înainte de servire iar vinul trebuie decantat.
Datorita gustului dulce și a tăriei moderate, porto aduce o savoare suplimentara trabucului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s