Pinot Gris.

Pinot Gris  

 

Între vinurile albe, Pinor Gris este al treilea  ca solicitare în comerțul internațional, dar la oarecare distanță de primele două. E interesant că, deși soiul e de origine Franceză, el a fost readus relativ de curând în atenția pieței mondiale de către italieni, cu denumirea de Pinot Grigio.

La noi se cultivă în mai multe podgori, în Transilvania (cunoscut mai mult sub numele de Rulender ), în Dealu Mare, dar deplina consacrare și-a dobândit-o în podgoria Murfatlar. Alături de Chardonny este soi de bază în această podgorie. Dintre soiurile cultivate la noi, Pinot Gris dovedește cea mai ridicată capacitate de acumulare și concentrație a zaharurilor. La Murfatlar realizează cu ușurință la cules concentrații de 220-260 g/l, deci se pot opține în mod constant prin sistarea fermentației alcoolice vinuri naturale demisulci sau dulci.

Pe piața internațională el este cunoscut mai ales ca vin sec, de obicei alcoolic ( peste 12,5 sau chiar 13,0 % vol), plin, viguros, cu caracter (deși fără aromă).Uneori, ca vin tânar prea ușor rustic, vulgar, dar acest caracter îi conferă vigoare iar această rusticitate dispare cu vârsta. Fiind un vin cu tărie alcoolică poate prezenta oarecare amăreală la sfârșit, însă tocmai această amăreală îi dă un șarm specific.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s