CONIAC TESSERON

Într-o pivniţă care prin secolul 12 adăpostea cripta unei biserici se învechesc azi unele dintre cele mai bine păstrate secrete din „judeţul” Charente: coniacurile Tesseron.
Firma a apărut în 1905, când Abel Tesseron, stăpânul a două podgorii – una în Grande Champagne (Boneuil) şi alta în Petite Champagne (Saint-Surin) – a început să colecţioneze eaux-de-vie în venerabilul său beci. Tesseron e un coniac special în mai multe privinţe; pe proprietăţile casei cresc, pe lîngă soiul clasic Ugni Blanc, şi struguri Folle Blanche şi Colombard, varietăţi aproape exterminate de marea epidemie de filoxeră de la sfârşitul secolului XIX.
În al doilea rând, toate coniacurile Tesseron sunt XO – adică orice eau-de-vie care intră într-un cupaj a stat minim şase ani la învechit.
Pe lângă toate acestea, Tesseron nu foloseşte sistemul de clasificare clasic (VS, VSOP, etc), ci-şi etichetează coniacurile în funcţie de lotul din care provin. Un lot e un cupaj din eaux-de-vie produse în anumiţi ani. Odată terminate rezervele de licori din anii respectivi, lotul dispare, iar maître de chai cupajează un alt lot din alte eaux-de-vie. Prin această strategie, fiecare lot este unic.
Tesseron urmăreşte să obţină un coniac de o calitate optimă din licorile învechite în propriile pivniţe, în timp ce alţi producători caută calitatea constantă: de exemplu, coniacul VSOP-ul Rémy Martin îmbuteliat acum zece ani e (aproape) identic la buchet şi gust cu VSOP-ul îmbuteliat ieri.

Leave a comment