Vinuri

        Știai.. ca vinul este originar din munţii Caucaz din Georgia, fiind parte integrantă a culturii lumii încă de la apariţia primelor dovezi istorice. Unul dintre cei mai îndrăgiţi zei ai vechilor greci era Dionysos (adoptat de romani sub numele de Bachus), în cinstea căruia vinul era băut de sărbători,  fiind un ingredient esenţial al stilului de viaţă mediteraneean.

Ulterior, a devenit un element important în religia creştină, mănăstirile europene din Evul Mediu încercând să ridice calitatea lui, să îmbunătăţească tehnicile de cultivare a viţei-de-vie şi de producere a vinurilor. In secolul al XVI, când europenii se aventurau în Lumea Nouă, credinţa şi vinurile i-au susţinut din plin. Fiind natural şi mai sigur de băut decât apa, vinul a devenit o prezenţă constantă în viaţa cotidiană, atât la nivel profan, pentru astâmpărarea setei, cât şi la nivel religios, având valenţe simbolice în spiritualitatea creştină.

Comerţul cu vin a înflorit (în importante centre euro­pene de export, precum Porto şi Veneţia), tehnicile de îmbuteliere au fost perfecţionate,   s-au creat vinurile spumante,  Burgundia (Bourgogne), Franta , Lumea vinului, aşa cum o ştim astăzi, a început să capete formă. Acum, mai mult ca oricând, vinul este o parte a vieţii cotidiene în întreaga lume.

     

Prima dovadă a cultivării strugurilor în Georgia Anul – 7000 Î.Hr. 

  • .Anul – 5000 î.Hr  Prima atestare a unui depozit de vin în munţii Zagros, din vestul Iranului 2750 Î.Hr.
  •  – Vase de vin descoperite în mormântul regelui egiptean Scorpion  ele conţin urme de vin; Anul – 3150 î.Hr
  •  – Vinul este menţionat în texte scrise pe tăbliţe de lut în oraşul Ur, Mesopotamia Anul – 2750 î.Hr
  •  – Dovadă a existenţei unei prese de vin în Palaikastro, Creta. Micenienii din Creta introduc viticultura în Grecia in Anul – 1600 î.Hr
  • Anul – 1750 î.Hr. – Codul lui Hammurabi instituie primele legi privind comerţul de vin cu amănuntul
  •  – Primele vase scobite pentru băut sunt realizate în Egipt;anul-1500 î.Hr:   mai târziu sunt fabricate şi folosite pe scară largă de romani
  •  – Grecia începe să domine „industria” vinului în Mediterană, contribuind la extinderea Amforă acesteia spre Italia, sudul Franţei şi Peninsula Iberică in Anul – 300 î.Hr
  • Anul – 92-280 d.Hr. – împăratul roman Domiţian interzice plantarea  viţei- de-vie în Italia pentru a proteja recoltele de grâu.Anul – 92-280 d.Hr,  Edictul este abrogat în 280 d.Hr. şi podgoriile încep să se extindă în Franţa                                                                                                                                       
      vinul contiuna sa ne incinte prin rafinamentul si eleganta pe care o poseda si in tara noastra  
                    Romania continua sa cultive vita-de-vie inca din anul 1863  in timpul dacilor 
              in prezent romania cultiva  o suprafata de 243.000 ha vie (242.000 ha vii pe rod, la care se adauga 1000 ha vii tinere).
                              Plantatiile pentru struguri de vin ocupa 82% din suprafata viticola totala, iar productia de vinuri se situeaza la nivelul a 5 – 6 milioane ha anual  .    Dezvoltarea viticulturii se datoreaza conditiilor foarte prielnice pe care vita-de-vie le gaseste pe tot cuprinsul Tarii, mai ales in zona colinara din rasaritul si sudul lantului carpatic, din Transilvania, din Dobrogea si din partea de vest a tarii. Clima, solul si expozitia constituite pe teritoriul Romaniei factori determinanti ai reusitei culturii vitei-de-vie si a calitatii vinurilor.
             exemple de podgori in  tara noastra :  Podgoria Segarcea
                                                                                          Podgoria panci vrancea
                                                                                          Podgoria JIDVEI
                                                                                          Podgoria MINIS
                                                                                          Podgoria murfatlar   si multe altele
Vinurile Romanesti difera de la o podgorie la alta fiecare cu sortimentul ei in parte fiecare cu secretele ei .
                     Ma numesc Iftode Eusebiu si am sa incerc sa iti explic in mare reteta unui subces  in selectarea vinurilor si bine inteles combinarea acestora cu anumite preparate culinare .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s