Analiza fizico-chimica

     

   

     Principiul metodei: Tratarea vinului dezalcoolizat  (prin evaporare pe baie de apa pâna la ½ din volumul initial), cu o solutie de acetat bazic de plumb, pentru precipitarea substantelor proteice, pectice, gume si mucilagii si filtrarea precipitatului.

Aparatura si reactivi:

–         Cilindrii gradati, capsule, baie de apa, baloane cotate de 100 cm3, pipete, instalatie de filtrare, vas conic Erlenmayer.

–         NaOH, solutie normala, acetat bazic de plumb, apa distilata, Na2SO4.

 

Mod de lucru. Analiza se desfasoara în 6 faze:

Faza I: Dezalcoolizarea

Într-o capsula se pun 100 cm3 vin si putin NaOH pentru neutralizare, dupa care se încalzeste pe

baia de apa pentru evaporare  pâna la ½ din volum.

Faza II: Defecarea

Ceea ce s-a obtinut în prima etapa se introduce  într-un balon cotat de 100 cm3 unde se adauga si 10 cm3 acetat bazic de plumb. Se agita totul si apoi se adauga apa distilata pâna la semn. Se lasa în repaus timp de 10 minute.

Faza III: Filtrarea

Amestecul obtinut se filtreaza într-un vas conic.

Faza IV: Precipitarea

Se iau 50 cm3 filtrat si se transvazeaza într-un balon cotat de 100 cm3, se adauga 5 cm3 Na2SO4 (solutie saturata), se agita si se lasa în repaus 10 minute, pentru precipitare. Apoi se aduce la semn cu apa distilata si se lasa iar în repaus 10 minute.

Faza V: Filtrarea

Faza VI: Dozarea zaharului

Se realizeaza prin metoda Bertrand sau Schoorl.

Continutul de zahar variaza în functie de tipul de vin astfel:

–         pentru vinuri seci : maxim 4g/l;

–         pentru vinuri demiseci: 4-12 g/l;

–         pentru vinuri demidulci: 12-50 g/l;

–         pentru vinuri dulci: peste 50 g/l;

pentru vinuri licoroase: minim 80 g/l.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s