Busuioacă de Bohotin.

Busuioacă de Bohotin.

Ca și tămâioasa, Busuioacă de Bohotin este cultivată de multe  secole în țara noastră; ca și Tămâioasa, se pare că are origine grecească și tot ca Tămâioasa este cunoscută în diferite țări sub diferite denumiri. De exemplu ăn Franța i se spune Muscat violet, confundată de adesea cu Muscat rouge de Frontignan. Pentru că a fost destul de restrâns localizată pe lângă Prut în jurul Bohotinului, ea a fost luată în considerare la noi ca Busuioacă de Bohotin.

Cu timpul, aria de cultură a bohotinului s-a extins la Huși și în alte areale ale județului Vaslui, ca și în județul Iași. Cu siguranță că cele mai bune condiți pentru un vin de înaltă calitate le întrunește tot în Dealul Mare mai ales la Pietroasa.

Busuioaca are strucurii de culoare roșu-închis, de cele mai multe ori cu nuanțe vinețite. De aceea mai este cunoscută și sub numele de Busuioacă vânătă. Vinul care se obține are culoarea roz de diferite nuanțe. Aroma strugurilor fiind localizată în pieliță ca macerarea pe boștină să fie obligatorie pentru extracția aromei, iar odată cu aroma se extrage din pieliță și culoarea, care nu izbutește să fie mai intensă de rose, cel mult roșiatic.

Busuioaca este un soi relativ sensibil la atacul de Botrytis cinerea pe struguri și, în aceste condiții cu greu poate fi supus supramaturări;

Busuioaca are o capacitate mijlocie de producție ( 7-9 t/ha ), dar și o capacitate mijlocie de acumulare a zaharurilor ( 180-200 g/l.). În aceste condiții sunt greu de realizat vinurile naturale dulci la care conținutul în zaharuri al strugurilor să fie de minimum 250 g/l;

Din toate aceste cauze, Busuioaca este soiul care în ce mai mare măsură a invitat pe producători să forțeze naturalitețea, adică tentându-l pe acesta să apeleze la fortificați ( mai ales zahăr ), care sunt în afara legii.

Culoarea acesti vin a fost și ea supusă la controverse de-a lungul timpului (legată cu siguranță de eventuala subliminare a culorii cu ajutorul unui vin roșu, ceea ce de asemenea ilegal). Culoarea de Busuioacă poate oscila  între roz cu nuanțe violacee  al vinului tânăr și ajunge la portocaliu la vinul cu macerare de durată mai redusă și mai ales la Busuioaca mai bătrână de 3-5 ani.

La fel ca la Tămâioasă, acest vin suportă învechire îndelungată ( 8- 15 ani, chiar mai mult ) câmd marile vinuri de Busuioacă devin  cu adevărat excepționale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s