Tehnologia Vinurilor.

Tehnologia vinului sau oenologia este stiinta care se ocupa cu studiul proceselor fizico-chimicesi tehnologice, utilizarea la prepararea,stabilizarea,maturarea si valorificarea superioara a vinurilor.

Oenologia: este o stiinta complexa care implica vaste cunostinte de ampelografie, viticultura,biotehnologie,microbiologie,tehnologie mecanica , incepind cu structura strugurilor, vinificatia primara, fermentarea mustului, conditionarea , stabilizarea si invechirea vinurilor. Aceasta stiinta este coordonata de un oficiu international, iar in mai multe tari producatoare,furnizeaza academii ale vinului.

Principalele obiective ale oenologiei sunt urmatoarele :

– Cunoasterea dinamici proceselor biochimice care au loc in decursul dezvoltari si maturarii strugurilor;

– Cunoasterea proceselor fizice, biochimice si microbiologice care au loc la transformarea mustului in vin;

– Cunoasterea proceselor care au loc la formarea, maturarea si invechirea vinurilor.

Struguri reprezinta materia prima pentru prelucrarea in industria vinicola, fiind folositi la obtinerea unor produse ca must, vin, distilate, suc.

Stiinta care se ocupa cu studiul strugurelui ca materie prima pentru transformarea lui intr-un produs oarecare, se numeste UVOLOGIE (uvo/strugure si logos/ vorbire).Ea intregeste studiul care exista intre acestea si compozitia lor chimica.

Schema tehnologica utilizata, trebuie astfel aleasa, incit sa puna in evidenta toate particularitatile soiului folosit ca materie prima si la obtinerea produsului finit.

Urmareste si urmatorul post pentru a vedea : Clasificarea vinurilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s