Chardonnay.

Chardonnay.

 

Începând cu vinul alb care în comerțul internațional se bucură de cea mai teribilă și cea mai intensă solicitare. Se vorbește chiar de o oarecare tendință mondială de ,,Chardonnay”-zare, negustori de vin de pretutindeni solicitând cu prioritate vinuri de Chardonnay, iar viticultorii din unele regiuni ale lumii se întrec în a planta Chardonnay sau măcar în a converti unele plantații prin supraaltoire cu Chardonnay. Vinurile de Chablis sau cele de Bourgogne ( Franța ) își datoresc marea lor faimă tocmai faptului că sunt  elaborate exlusiv din soi Chardonnay.

Până și pentru vestita șampanie care se realizează in Champagne ( Franța ), o treime din ateria primă o constituie struguri din soiul Chardonnay.

Vestite în lume au devenit în ultimele decenii vinurile de Chardonnay din California, cele din Australia, din Africa de Sud, ca și cele din Chile.

Să ne înțelegem bine! Reputat în lume este tipul de vin Chardonnay sec, cu o aromă foarte caracteristică florală, inconfundabilă, este moale, anctuos, rotund, catifelat, amplu, cu un anume cașeu care te face să crezi că muști din untul proaspăt. Chardonnay dulce de Murfatlar este cu totul alceva.

Este un obicei românesc sau mai precis dobrogean, un vin după care români se dau în vânt, dar pe care piața mondială nu îl recunoaște.

Soiul este original din Franța și a fost introdus la noi acum 100 de ani, odată cu refacerea viilor distruse de filoxeră. La noi în țară, soiul sa localizat în Dobrogea, mai întâi la Murfatlar, apoi în toată podgoria, adică și la Murfatlar cât și la Cernavodă. Ajuns în regim termic bogat și secetos, soiul Chardonnay și-a descoperit noi valențe, adică procedura de vinuri naturale dulci. El dovedește aici o înaltă capacitate de acumulare și concentrare de zaharuri, astfel că a devenit soiul de bază alături de Pinot gris.

Vinul Chardonnay dulce de Murfatlar se distinge prin aceaș aromă florală, prin delicatețe, prin rotunjime și armonie. Se comportă excelent prin învechire la vas și la sticlă, capătă caracteristici noi ale buchetului. Atinge culmi nebănuite chiar  după 10-15 ani.

Cu alte cuvinte, avem de-a face cu două tipuri diferite de Chardonnay:

Vinul dulce de Murfatlar cunoscut la noi în România și tipul de vin sec de Chardonnay faimos în lumea întreagă.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s