TRABUCURI*

      INTRODUCEREA UNUI TRABUC

Dupa cum stim cu totii, tutunul era complet necunoscut in Europa inainte de 1492, anul descoperirii Americii de catre Columb. Marinarii au vazut cum indienii fumau frunze uscate de tutun, infasurate in frunze de palmier sau bananier. Incet-incet, obiceiul a fost preluat si, pe vremea conchistadorilor, fumatul devenise ceva obisnuit. Interesant este faptul ca primele trabucuri, asa cum le cunoastem astazi, au fost facute in Spania, la inceputul secolului XVIII. Pe la 1790, productia de trabucuri a trecut Pirineii si au aparut primele mici manufacturi in Franta si Germania. Ulterior, olandezii au inceput sa produca renumitele lor trabucuri uscate, insa cu tutun provenit din coloniile din est (Java, Sumatra). In Anglia, gentlemen-ii fumau pipa!

Este aproape sigur ca cel care a introdus fumatul in Franta a fost ambasadorul acestei tari in Portugalia, Jean Nicot, cel care a dat si numele nicotinei.

Legat de nicotina prezenta in trabucuri, unele studii indica faptul ca continutul de nicotina al 25 de trabucuri de format Churchill (7/48 adica 17,8 cm lungime si un diametru de 19 mm) luate impreuna, contin echivalentul a 12% din nicotina unei singure tigarete!!! Explicatia este simpla, nicotina se acumuleaza pe marginea frunzelor de tutun, margine care, la trabucuri, este taiata – frunzele fiind croite in forma ideala pentru o rulare perfecta.
Mai mult, procedeele de uscare, fermentare si maturare elimina in mare parte, pe langa nicotina, si alte toxine continute in frunze.Fumatul de trabucuri a devenit foarte popular in Anglia prin aportul nemijlocit al lui Edward VII, care a sustinut infiintarea unor cluburi dedicate fumatorilor, in care, pe langa “cigars”, se servea port si whisky. Toate astea spre marea suparare a maei sale, Queen Victoria.

Un alt personaj celebru, devotat trup si suflet trabucurilor a fost Winston Churchill. De numele sau este legat formatul Churchill (pomenit mai sus), format care era preferat de acesta. “Romeo y Julieta” era marca preferata a lui Churchill. In onoarea sa, formatul Romeo y Julieta No. 2 a fost botezat Churchill. De atunci, toate trabucurile format 7/48 se numesc Churchill.

In Cuba, trabucurile au inceput sa fie manufacturate pe la mijlocul secolui XVIII, Cuba find pe atunci colonie spaniola. Primul care a introdus banderola cu denumirea marcii a fost bancherul german stabilit in Cuba, Herman Upmann, in anul 1844. El a fost primul care a ambalat trabucurile in cutiile devenite celebre pe care la facea cadou clientilor importanti ai bancii sale: articole promotionale, deci!!! Marca H.Upmann este, si acum, una dintre cele mai renumite.

Cea mai vecehe marca de trabucuri cubaneze care se produce neintrerupt inca din 1834 este Por Larranaga, iar cel mai mare iubitor al acestei marci a fost Rudyard Kipling. Printre cele mai vechi marci – si care sunt produse si astazi – mai putem pomeni La Carolina, Partagas, Hoyo de Monterrey, Fonseca, Maria Guerrero, Ramon Allones, Romeo y Julieta. Celebrele Montecristo, Cohiba, Cuaba, Trinidad, Vegas Robaina sunt de data mult mai recenta.

Cohiba, poate cea mai renumita marca, isi are numele legat de Fidel Castro – adica de soferul acestuia, care fuma niste trabucuri artizanale facute de un vecin, din frunzele de tutun crescute in propria gradina – uscarea, fermentarea si maturarea fiind facute dupa un procedeu propriu. Castro a fost atat de incantat de aroma si calitatea tutunului, incat a dispus imediat producerea acestei marci, intai la scara redusa, doar pentru uz diplomatic si personal, si mai apoi pentru marele public. Jeremy Irons este unul dintre marii amatori de Cohiba.

Printre marii amatori de trabucuri se numara Arnold Schwarzenegger, James Woods, Sharon Stone, Demi Moore, Jack Nicholson, Linda Evangelista.

Uite niste eczemple de trabucuri recomandate : Hoyo de Monterrey Double Corona, Diplomaticos Nr. 2, Vegas Robaina Unicos si La Carolina Churchill, nu neaparat in ordinea enumerata.

MA NUMESC IFTODE EUSEBIU SI VA RECOMAND ACEST ARTICOL CU MARE PLACERE .

Leave a comment