VODKA ŻUBROWKA

Încă de acum 600 de ani, nobilii polonezi, între două bătălii cu Ștefan cel Mare, își aromau vodka de secară cu diverse ierburi. Favorita șleahtei era vodka infuzată cu iarba zimbrului (Hierochloe odorata, cunoscută pe la noi drept “iarba Sfintei Maria”). De altfel, numele Żubrówka înseamnă, într-o traducere… creativă, “Zimbrata”, “Vodka de zimbru” (Żubr în poloneză).

Planta responsabilă pentru aroma deosebită a vodcii Żubrówka conține cumarină, o substanță anticoagulantă puternică și periculoasă în doze foarte mari. De aceea, producătorii recomandă limitarea consumului de vodkă Żubrówka la un vagon pe zi.
În fiecare sticlă de Żubrówka este un fir de iarba zimbrului, despre care polonezii jură că e un bun afrodisiac și că mărește virilitatea. Vodka este galben aurie, foarte corpolentă, aproape ca un ulei fin. Despre aromă, Somerset Maugham scria că e “(…) de fân proaspăt cosit și flori, de cimbru și lavandă, (…) ca susurul muzicii sub clar de lună”. Gustul dulce ca mierea are o delicatese excepțională; note herbale răsunătoare se combină elegant cu savori de mirodenii ?i lămâie. Fini?ul este impresionant, senza?ia de uleiuri aromate persistând mult timp în gură.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s