Traminer roz

Traminer roz

Acest soi este considerat ca fiind de origine germană. În România el este răspândit mai ales in podgoriile din Transilvania ( Târnave, Aiud, Lechnița). Trebuie să ne reamintim că primele mari succese de după război la concursurile internaționale sunt lecate de vinul de Traminer roz demidulce de Târnave. Pe plan mondial este apreciat biotipul mai aromat Gewurtztraminer care se cultivă cu succes, atât în Alsacia, cât și în Germania pe Valea Rinului și a Mozelei.

Acest soi este considerat ca semiaromat, iar producția lui este mijlocie ( 7-11 t/ha ). Acumulează cu ușurință în struguri 200-230 g/l, ceea ce permite să se obține aproape constant vinuri demidulci.

Vinul de Traminer roz este foarte personal, amplu, fin și mai ales cu un cașeu specific ce sugerează ,, fânul de curând cosit”. Biotipul Gewurtztraminer cultivat în Alsacia și pe Vaela Rinului este considerat mult mai aromat, vinul sugerează aroma de trandafir, se bucură de o bună apreciere pe piața internațională.

Ca vin dulce sau demidulce se recomandă a se consuma la o temperatură de 8-10 grade asociat cu un platou cu brinzeturi afumate si fructe sau deserturi fine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s