Fetească Regală

                                              Fetească Regală

 

Acest soi este creat în Transilvania de dată relativ recentă, 7-8 decenii. Datorită producțiilor sale ridicate ( 13-18 t/ha, uneori chiar mai mult ), soiul Fetească Regală s-a răspândit cu repeziciune practic în toate podgoriile țăti. La recensamântul din 1979 era situat pe locul al III -lea ca suprafață și se apreciază că prin  1990 el se afla deja pe locul întâi.

Acest vin este foarte apreciat în România și ușor de recunosuct. Are o tărie alcoolică moderată ( 10,5 – 11,5 vol.% ), este ușor, echilibrat, sprințar, odihnitor, dar cea ce este evident este mai ales aroma, florală, foarte interesantă. De fapt, acest vin face parte din categoria celor semiaromate, la fel ca și Chardonnay, Savuignon sau Traminer.

Tocmai de aceea producători au încercat de nenumărate ori să îl impună în prospectările pe care lea-u făcut pentru export, dar fără succes. Sa reproșat ca vinul e prea subțire și prea scurt. I se reproșează de asemenea, ca aroma este ușor vulgară, ceea ce pare sa nu fie lipsit de adevăr. În fața unei astfel de poziții quasi-generale, a trebuie sa se împace cu ideea ca acest vin place foarte mult românului, dar nu face furori în fața consumatorului străin. Există o excepție însa. În Germania, e foarte frecvent în magazine vinul Fetească Regală importat din România, numai ca acela e alceva, e un vin demidulce care nu are nimic în comun cu Fetească Regală cea adevărată.

Vinului Fetească Regală îi stă bine ca vin tânăr ( până la un an ) cu aroma primară nealternată de timp, cu o prospețime și fructuozitate.

Se recomandă a se consuma în compania preparatelor din peste, fructe de mare, sau la sfârșitul mesei când poate însoți brânzeturile nefermentate și fructele.

Probabil ca în viitor, acest vin îsi va pierde  locul de frunte pe care îl  deține în prezent între vinurile din România, fiind depășit de vinuri cu mai multă căutare la export.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s