Aprecierea calitatii vinului

Calitatea vinului:

             Bautura extrem de populara si preferata bucatariilor europene si mediteraneene, vinul rosu este un produs gasit în multe varietati, reflectând diversitatea solului, a climatului si a culturii din care face parte.

 Resveratrolul are un rol important si în subtierea sângelui. El actioneaza prompt, împiedicând trombocitele (celulele implicate în formarea cheagurilor de sânge) sa se alipeasca. Prin acest mecanism, acesta poate împiedica aparitia infarctului.

                Subiect de nesfârsite dezbateri medicale, importanta vinului rosu pentru sanatate se pare ca a fost stabilita: consumul a doua pahare zilnic reduce mortalitatea prin prevenirea bolilor coronariene. Totusi, lipsa de masura duce la grave afectiuni, ca în cazul tuturor bauturilor alcoolice. Vinul contine o serie de antioxidanti care lupta cu radicalii liberi si protejeaza astfel celulele sanatoase împotriva atacului acestora.

Stadiul de formare a vinului este cuprins între momentul terminarii fermentatiei alcoolice sau sistarea ei (în cazul prepararii vinurilor cu zahar rezidual) si efectuarea primului pritoc. În general, ea este ceva mai lunga decît prima faza (²nasterea²), dar mai scurta fata de urmatoarele doua (maturarea si învechirea).

Fenomenele care definesc aceasta faza sunt de natura fizica, biochimica, fizico-chimica si chimica. În ordinea aproximativa a desfasurarii lor acestea sunt: sedimentarea levurilor, a impuritatilor si a altor particule; exorbtia si autoliza; precipitarea unei par# 242k1015c 5;i din sarurile tartrice; degradarea acidului malic de catre bacteriile lactice; depunerea unei par# 242k1015c 5;i din substantele proteice; precipitarea si depunerea combinatiilor coloidale ale fierului si cuprului, sub actiunea unor cationi; coagularea partiala a polifenolilor si pectinelor; eliminarea restului de CO2 s.a.

Leave a comment