Fetească Albă.

                             Fetească Albă

 

Fetească Albă este un soi românesc a cărui existență se pierde adânc în istorie. Este soiul cu cea mai largă răspândire în podgoriile românești. Se găsește în egală măsură în podgoria Cotnari ( soi de bază din sortimentul tradițional ), în alte podgori din Moldova ( Obobești, Cotești, Panciu, Vasiliu, Covurlui ) în Muntenia ( Dealu Mare, Stefănești-Argeși ) În Transilvania ( Alba, Târnave, Sebeș, Aiud ) Crișana și Maramureș ( Diosig, Silvania ) și altele.

Asigură producții mijlocii, în care conținutul de zahăr depășeste cu ușurință 200g/l zahăr, chiar 220 g/l zahăr.

Vinul de Fetească Albă nu este de mare personalitate, este un vin fără o anume aromă de soi, dar în schimb este un vin de aleasă finețe, rotund, catifelat, amplu, corpolent. Fermentat cu grijă la temperatură scăzută, acest vin poate dezvolta o interesantă aromă secundară de fermentație, care pe fondul fineței specifice soiului și a lipsei aromei de soi, poate conferi vinului o savoare cu totul remarcabilă.

În unele zone, mai ales cele ale dealurilor subcarpatice meridionale, acest vin poate avea o oarecare platitudine imprimată de insuficiența acidități totale. Din punct de vedere tehnologic deficiența se poate evinta cu ușurință prin corecția de aciditate practicată la must.

Acest soi dispune de o colecție bogată de medalii obținute în concursurile naționale și internaționale. Pacat ca acest vin nu sa impus în comerțul internațional pe măsura potențialului calitativ pe care îl are soiul în numeroase areale de cultură .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s