Grasă de Cotnari.


Grasă de Cotnari.

Soi ce se face din sortiment vechi, renumit și stabil de multe secole de la Cotnari. Mai multe decât atât, se consideră că, din sortimentul de Cotnari, Grasă de Cotnari este soiul cel mai valoros din punct de vedere a calități.

Se spune că însuzi Ștefan cel Mare, cunoscător al vinurilor de Cotnari s-a desfătat cu alesele însușiri ale vinului de Grasă.

Acest soi are un areal de cultură relativ restrâns. El se găsește în primul rând în podgoria Cotnari ( Cotnari, Cucuteni, Frumușica, Hârlău ). De peste o jumatate de secol, el și-a găsit însă un al doilea nume ,, sălaș” cel puțin la fel de valoros, și anume la Pietroasa-Buzău unde si-a făcut deja o faimă ce amenință să o depășească  pe cea de la Cotnari.

  Soiul Grasă dă în general producții modeste în jur a 5-6 t/ha. Acest soi are o mare calitate și un mare neajuns. Având o pieliță subțire și delicată, acest soi este foarte sensibil la atacul de Botrytis cinerea; calitate,  în sensul ca în condițiile unor toamne calde și secetoase struguri se ,, botrytuzează” și ating cu ușurință concentrații în zaharuri de peste 250 g/l ; vinul obținut prezintă caracterul specific de  ,, mucegai nobil”.

Dinpotrivă, în toamnele reci și ploioase, struguri sunt puternic atacați de putregaiul cenușiu care afectează grav cantitatea și calitatea recoltei.

În condițiile de la Pietroasa sau Cotnari, vinul dulce de Grasă este plin dar fin, amplu, corpolent, anctuos. De o foarte bună apreciere se bucură și vinul special dulce de tip oxidativ obținut din soiul Grasă. Vinurile de Grasă de la Pietroasa sau de la Cotnari au la activ multe medalii de aur obținute în repetate concursuri naționale sau internaționale.

Leave a comment