Vinuri Licoroase*

Vinuri licoroase

Vinurile licoroase, numite în general și vinuri de desert, sunt un rafinament pe nedrept ignorat și de cele mai multe ori, secretul vitezei cu care poți lega noi prietenii.                                                                  Vinurile licoroase,  sunt acele vinuri care au mai mult de 50 de grame de zahăr la litru și care nu conțin alcool adăugat. Concentrația în alcool a acestor vinuri e de 13-22 %Supra-maturarea, concentrarea zahărului în boabele de struguri, se face fie prin deshidratarea naturală a strugurilor pe vrej (passerillage),

prin înghețarea strugurilor pe vrej (eiswein-ul alsacian, austriac sau german) sau prin botritizare. Botrytis cinéréa sau mucegaiul nobil e o ciupercă care în anumite condiții climatice atacă strugurii și determină concentrarea zaharului în boabe.  Vinul rezultat e de o bogăție aromatică excepțională, dar pentru că botritizarea nu se face uniform și ciorchinii sunt culeși aproape boabă cu boabă, acest tip de vin licoros e scump. în Jura și în Italia se folosește metoda uscării strugurilor pe un pat de paie, motiv pentru care vinul se numește „vin de paille”.Cele mai cunoscute vinuri licoroase din Franța sunt: Sauternes și Cadillac din regiunea Bordeaux, Monbazillac (Bergerac)Bonnezeaux, Quarts de Chaume (Anjou), și Alsace Selection de Grains Nobles Gewurztraminer și Muscat. Din categoria licoroaselor fac parte și celebrul Tokaji și miticul Cotnari.

Un statut aparte, au așa numitele Vins moelleuxFață de vinul licoros, aceste vinuri au o cantitate de zahar de 20 până la la 45 de grame/l și provin din struguri culeși la supra-maturare dar care nu au fost supuși botritizării. Cele mai cunoscute sunt Coteaux du Layon și Vouvray din zona Loarei, vinuri din Jurançon și Gaillac si Alsace Vendage Tardives Gewurztraminer.Din nefericire aceste vinuri sunt puțin cunoscute de către populația României .De ce ? sincer lume nu cunoaște iar cei care cunosc nu se obosesc prea mult în a explica lumi ce și cum despre ce este un vin licoros și cu ce se poate consuma .

Problema e că în România sunt promovate doar câteva categori de vinuri licoroase … Pe scurt vinurile Românești sunt  bune ,dar trebuie cunoscute și credeți-mă când vă spun acest lucru ,,TREBUIE CUNOSCUTE” .(Exemple de vinuri licoroase în țara noastră : LACRIMA LUI OVIDIU -ROSU ȘI ALB)Altfel riscați să beți mai știu eu ce oțet balsamic cu gust de vin sec și apa plata cu chimicale și zaharuri pe post de vinuri dulci . Poate te gândești că exagerez dar din păcate …. cam așa stau lucrurile și stați liniștiți că nu numai în România se fac mizeri de genul …

Uite un exemplu în China țara marilor compani din lume și bine înțeles ,, COPIATORI ORI CĂRUI PRODUS ÎN PARTE . Deci după cum vă spuneam dragi chinezi sau gândit să producă un vin bun și ieftin .. nu mai știu ce denumire avea vinul acela știu că se vindea ca pâinea caldă,și au improvizat. Acest vin conținea: apa colorant și ceva chimicale pentru a semăna cât de cât cu un vin oare care . Acest vin se prepara într-o colibă de un grup de cinci sau șase persoane . se vindea foarte ieftin și din păcate avea foarte multe comenzi pe piață .. of săraci chinezi cred că nu mai făceau față comenzilor ….!! Bine că au fost prinși .. Ceia ce vreau să spun e că pentru a putea bea un vin bun trebuie în primul rând să vă informați cât de cât.

Cu drag vă urez baftă în selectarea vinurilor de calitate .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s