WHISKEY DE SECARĂ

Whiskey-ul de secară se produce atât în America cât și în Canada, diferența fiind că whiskey-ul de secară american conține de fiecare dată cel puțin 51% secara în compoziție, pe când cel canadian trebuie decât să fie fidel aromei fără a conține secară. Pe suprafața Statelor Unite există aproximativ douăzeci de distilerii care produc cam patruzeci de tipuri de whiskey de secară, producând unele din puținele whiskey-uri single malt din America.

Bourbonul este cel mai cunoscut tip de whiskey american datorită promovării sale și datorită faptului că barmanii l-au preferat în diverse cocktail-uri precum Manhattan-urile, Old Fashion-urile, care original se făceau cu whiskey de secară. Este o diferență mare de aromă între bourbon și whiskey de secară, boubon-ul având o aromă mai dulceagă și amplă decât whiskey-ul de secară, care este oarecum mai sec și are o aromă fructată sau picantă. Datorită aromei specifice și diferită față de celelalte tipuri de whiskey este numit echivalentul american al whisky-ului de Islay al Scoției.

În Statele Unite exită anumite legi impuse distilatorilor de whiskey de secară, legi care în caz că nu sunt respectate produsul nu poate fi numit whiskey de secară:
– trebuie făcut din cel puțin 51% secara (la care se poate adăuga orz mălțuit sau porumb)
– nu trebuie distilat peste 80% alcool per volum
– nu trebuie turnat în butoaie la mai mult de 62,5% alcool per volum
– trebuie învechit în butoaie noi de stejar, carbonizate pe interior
– whiskey-ul de secară maturat minim 2 ani poate primi denumirea „straight”

Whiskey-ul de secară este predominant în partea nordică a Statelor Unite, dar după terminarea Prohibitiei a început să devină din ce în ce mai răzleț. Dar de ceva timp suntem martorii unei renașteri încete a whiskey-ului de secară, apărând încet încet mai multe distilerii și fiind folosit mai des de către barmani. Whiskey-ul de secară poate fi băut atât simplu, cu sau fără gheață, într-un long drink sau în diverse cocktail-uri, deși a fost înlocuit cu borubon-ul. Un cocktail care încă se face cu whiskey de secară este faimosul Sazerac, care original se făcea cu cognac, dar acum rețeta a fost adaptată la whiskey-ul de secară.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s