Cabernet Sauvignon.

Cabernet Sauvignon poate fi considerat drept vinul roșu cu cea mai aleasă și solida reputație. În multe țări și continente, cât și în Dealu-Mare este considerat regele vinurilor roșii.

Psin toate caracteristicile sale vinul Cabernet Sauvignon exprimă vigoare, virilitate, fortă. Vin cu o culoare intensă, roșu cu nuanțe de violaceu când este tânar, roșu rubiniu intens cind are peste doi ani, corpolent,extractiv, plin, uneori astringent, rustic, cu un caracter gusto-olfactiv ierbos, de buruiană. Unii oenologi francezi afirmă că vinul de Cabernet Sauvignon nu are caracter vegetal, ci un caracter animal, de piele. Păreri…

De regulă, vinul de Cabernet Sauvignon trebuie pus în consum dupa 2-4 ani de maturare la vas, uneori el este prea aspru, aproape neconsumabil când este tânar, dar un altfel de vin prezintă în cel mai înalt grad garanția unei evoluții pozitive prin învechire. De regula aciditatea vinului de Cabernet Sauvignon este mai ridicată ca a altor vinuri, Merlot sau Pinot Noir, dar si această aciditate consolidează senzația de robustețe.

Tocmai robustețea lui face ca acest vin sa îsi găsească cel mai bine locul alaturi de friptură de porc si cu mult mai bine alaturi de preparatele din carne de vâmat (mistreț).

Marile vinuri de  Cabernet Sauvignon, bărbatoase, generoase, corpolente, de obicei alcoolice (12,3-12,0% vol) și uneori exlusiv aspre, își dobândesc apogeul calității lor dupa 2-4 ani de maturare la vas si după înca 3-6 ani de maturare la sticla; ele sunt capabile să aibă asigurată medalia de aur la orice concurs de vinuri.

Locul de producere își spune apăsat cuvântul în privința caracterului oricărui vin. Un Cabernet Sauvignon de valea Calugărească sau de Ceptura va fi întodeauna mai moale și mai catifelat, un Cabernet Sauvignon de Sâmburești, sau de Mehedinți, va fi întodeauna mai viril, mai încarcat, un Cabernet Sauvignon de Recaș mai suplu si unu de Miniș mai acid și oarecum mai dur, așa cum unul de Mulfatlar va fi greu (chiar greoi) iar unul din sudul Moldovei mai lejer; dar soiul Cabernet Sauvignon este atât  de personal încât domină prin caracterul său influența pedoclimatului din indiferent care podgorie .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s