H. UPMANN NOELLAS.

Aceste trabucuri au mai fost produse în aceeași prezentare până în anii 80. După cum ne anunță Habanos, prin noua serie limitată la numai 5000 de borcane, își dorește recrearea acelui trabuc produs pană acum 30 de ani. Ca vor fi reușit sau nu, numai cei mai bătrâni mai pot aprecia. Un lucru este cert, înainte de anii 80 trabucurile cubaneze erau produse cu înveliș corojo care a fost înlocuit ulterior cu un hibrid. Acest înveliș le conferea havanelor o notă distinctă, inconfundabilă, acel gust ușor picant, despre care îmi mai aduc vag aminte și care se pare că se regăsește într-o anumită măsură în noua serie.    Prima impresie: Lăsând la o parte ambalajul frumos realizat, căptușit cu lemn de cedru și curelușă din piele, care ar urca nota la maxim, eu avand doar un trabuc și ignorând borcanul de colecție, trabucul s-a prezentat bine, frumos realizat, cu un înveliș claro cu nervuri fine, elastic la apăsare, având o umplere normală. Aroma înainte de aprindere este florală, cu iz de miere.       Construcție: Pentru tăiere și aprindere am folosit un cutter cu două lame ți o brichetă cu un jet. Trabucul se toastează și se aprinde destul de rapid. Tirajul a fost normal, arderea fără cusur iar scrumul a ajuns la 2-3 cm.                                                                                 Aroma: Aici vine partea interesantă, și mă refer la acel gust spicy pe care-l aveau trabucurile dinainte de anii 90. Aroma predominantă este cea vegetală, condimentată cu un mic iz de piele și ușor piperată la gust. Nota condimentată, destul de echilibrat și deloc stridentă, are parcă o atingere care aduce a oregano. Gustul piperat se simte mai ales dacă trabucul este însoțit de un whiskey și bănuiesc că alături de o cafea ar ieși în evidența mai bine aroma de piele. Tăria este undeva intre slab și mediu. Asta se petrece în prima parte. În a doua parte tăria creste ușor în intensitate, fiind totuși diminuată de aroma vegetală răcoroasă. Către final își face apariția și un gust de bob de cafea, tăria crescând puțin peste medie.

Valoare: H. Upmann Noellas ar trebui să aibă o umiditate bună înainte de a-l savura. Gustul plăcut – picant, ar putea să devină iute în cazul în care trabucurile sunt uscate. O bună învechire ar eroda nota piperată dar tocmai aceasta îi dă personalitate trabucului.

   Autor original  HUMIDOR. RO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s