Oporto.

Oporto

soiul Oporto, mai puțin Burgund mare, a fost destul de răspândit înainte de filoxeră, în Banat, în zona Teremia-Nerău-Sânicolaul Mare. În sortimentul consacrat de vin ,, Rosu de Miniș” ( Negru de Miniș ) soiul Oporto contribuia la catifelarea acestuia, în proporție de 10%.

În podgoria Miniș sa extins in anii 1978-80 și de comportă mai bine de cât in alte podgorii ale României. Vinurile sunt mai colorate decât cele de Cadarcă si Sangiovese, iar tăria alcoolică medie in jur de 11 % vol. Are o culoare vișinie închisă, cu slabe reflexe albăstrui ca vin tânar avind o aromă cu nuanțe de fructe coacăz negru și fructe de pădure. Gustul este suficient de plăcut, agreabil, uneori cu aciditate mai scazută.

Mai este înca ceva cu acest soi. Calitatea submediocră a vinului nu este compensată de productia mare . Atunci se pune întrebarea : pentru ce să-l cultivam?

Dupa parerea mea ,soiul  Oporto, va disparea încetul cu incetul din cultură în Rominia. El va rămine probabil să fie cultivat în țările cu viticultură septentrională, acolo unde alte soiuri pentru vinuri roșii nu ajung să se maturizeze și sa acumuleze o cantitate de antociani pentru o culoare cât de cât multumitoare a vinurilor.

Vinul Oporto se consumă în asociere cu gustari și preparate de carne de pasăre, eventual vânat cu pene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s