PARTAGAS CULEBRAS

Culebras în spaniolă înseamnă șerpi. Trabucurile produse în această formă sunt de obicei împletite, când mai sunt destul de umede pentru a se putea efectua acest lucru, în mănunchiuri cuprinzând de la 3 bucăți în sus. Numai oameni specializați le pot realiza și sunt doar câteva companii care le mai produc.

Istoria culebras începe undeva în anii 1800, existând mai multe versiuni. O variantă spune că torcedorii, care aveau voie să ia acasă o rație de trei trabucuri pe zi, împleteau trei trabucuri într-unul singur, ajungând astfel la o rație de 9 trabucuri pe zi. Chiar dacă erau prinși, trabucurile erau atât de îndoite încât nu mai puteau fi vândute, și astfel îi lăsau să plece cu ele acasă…

Partagas întrerupsese producerea acestui sortiment dar a fost reintrodus de curând, special pentru francizele internaționale La Casa del Habano. Trabucul arată spectaculos, trei panetela împletite și legate la capete cu doua panglici din matase. Peste mănunchi este aplicată o bandă mai mare decât la celelalte trabucuri Partagas. Este apoi ambalat într-o cutie din cedru spaniol cu capac culisant. Trei cutii de acest fel sunt ambalate într-o cutie mai mare. Trabucurile sunt destul de contorsionate fiind aplatizate în punctele de contact și având suprafața “sifonată”. Se observă o umplere mai lejeră, lucru normal ținând cont că dacă ar fi fost mai bine umplute, nu ar fi putut fi îndoite fără să se rupă.

Tăierea am făcut-o prin perforare. La toastare și aprindere am folosit o brichetă cu un singur jet. Umplerea este destul de lejeră, tirajul fiind foare bun. Din cauza umplerii, trabucul arde pe alocuri inegal și necesită, pentru a-l tine aprins, mai multe pufuri decât la un trabuc cu umplere normală. Totuși, acest aspect nu se observă, având în vedere forma deja ciudată a trabucului. Problema este că trabucurile Partagas sunt destul de tari, iar un pufăit susținut îi poate păcăli pe cei mai putin experimentați. În ciuda umplerii lejere, trabucul arde totuși neașteptat de bine. Scrumul are o culoare gri cu pete mai închise, ajungând până la 1,5-2cm.

Gustul și aroma sunt puternice, de lemn de cedru și pământ, uneori ușor picant. Către final aroma capătă note de piele și ciocolată. Tăria este între mediu și tare iar un pufăit într-un ritm alert se simte chiar și pentru cei mai experimentați. Trabucul trebuie savurat neaparat cu stomacul plin, altfel e posibil să aveți surprize atunci când vă veți ridica de pe fotoliu.O investiție buna dar recomand să nu le savurați în primul an. Așezați-le în humidor și desfaceți panglica după 1-3 ani. Atunci tăria va fi fost îmblânzită iar aromele tari se vor fi transformat într-unele mai cremoase


Leave a comment