Pipa si citeva sfaturi*

Urmeazami sfatrurile

Cum usuci un tutun prea umed? În nici un caz punândul pe calorifer. Îl lăsam cateva ore în camera de zi, la temperatură normală şi apoi îl fumezi.

Dacă însă este prea uscat şi deja lai pus în pipă, pui degetul mare peste vatră astfel încăt să acopăr complet gura vetrei şi sufli invers aer din gură în pipă prin muştiuc de câteva zeci de ori.
Astfel, tutunul işi va lua apa necesară din respiraţia ta. Dacă ai unde,pune tutunul la umezit întrun humidor la 70% umiditate, dacă nu, un tampon de machiaj de la prietenă/soţie îmbibat cu apă şi pus în punga tutunului şi lăsat
câteva ore ar trebui să îl umezească suficient.
Aşa, în timpul fumatului tine langa tine tot timpul o sticla de apa. Bea apa sau orice alt lichid fără bule de câte ori ti se pare că după ce tragi un fum, el este fierbinte. Astfel protejezi mucoasa bucalonazală şi limba de fierbinţeala fumului şi i-ti răcoresc şi gura. Poti bea şi cafea, de fapt de multe ori dimineaţa
îti poti  asorta pipa cu o cafea, însă fumul fierbinte şi cafeaua la fel nu ajută la
protecţia papilelor gustative.
În vatră, pe parcursul fumatului, se va forma un strat de cenuşă peste tutunul
care arde mocnit. Acea cenuşă unii pipari spun să o dăm jos, alţii spun să o
păstrăm căci ne ajută în fumat. Eu unul, iti propun sa o tasezi puţin din când în când şi  laso acolo, dacă nu o tasezi, pe la mijlocul pipei nu vei mai putea să aprinzi tutunul,
căci cenuşa va fi prea “umflată” şi flacăra brichetei nu va ajunge la tutunul de
dedesubt să îl aprindă.
Şi aşa pufăi timp de aproximativ o oră. Pipa se poate stinge de mai multe ori în timpul fumatului, dar nu este nici o problemă. A, dacă ai îndesat prea mult tutun în pipă şi tragi din ea mai greu decât ai trage un lichid printrun pai atunci îti faci o gaură în mijlocul tutunului cu futacul, gaura ce va merge până la baza bolului, astfel îti faci un canal de fum (similar hornului sobei) cu ajutorul căruia tutunul va arde mai uşor.
Cum îti dai seama că pipa se termină? Păi, în primul rand, gustul tutunului se schimbă, devine puţin mai iute, mai greoi şi începe să pişte la limbă. Dacă te uiti în bol, vei vedea că tutunul mai ocupă doar 1/5 din bol; şi asta e un semn.
Totodată, fumul este din ce în ce mai fierbinte şi nu mai miroase aşa de bine ca la inceput.
Dacă aceste semne au apărut, te opresti din fumat. Pui pipa în stativul ei sau pe un serveţel şi o lasi circa o oră să se răcească. Apoi cu futacul amesteci tutunul şi cenuşa din bol, pui un serveţel peste gura vetrei şi scuturi puţin pipa, o întorci cu susul în jos de câteva ori. Astfel, cenuşa fină rezultată în timpul fumatului se va depune pe pereţii vetrei, ajutând la crearea turtei.

Personal, de obicei nu las să se adune mai mult de 1 mm (deja e mult) de turtă în vatra pipelor. Turta se curaţă cu un reamer, o sculă mai specială care se găseşte de cumpărat. În primii ani, curăţam turta cu futacul, dar nu ieşea uniform, reamerul tocmai asta face. Însă, nu achiziţiona un reamer decât dupa ce aduni  circa 67 pipe.  Până atunci, foloseste  futacul sau,  împrumuta un reamer de la alt pipar. dupa un timp cumparat-i un reamer mai simplu, nu profesionist, dar care işi face treaba foarte bine.

Dupa ce ai scuturat pipa de cateva  ori, scoate cu futacul resturile de tutun şi cenuşa din vatră, desfa pipa şi curat tenonul şi muştiucul cu o perie de curăţat.
Curăţarea muştiucului o faci cam la 34 folosiri. Dupa operaţiunea de depunere a cenuşei pe pereţii vetrei, dacă interiorul arată prea aiurea, îl ştergi totuşi cu un serveţel, neapăsând însă prea tare.

Sper sa va fiu de ajutor cu aceste indicatii .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s