Analiza organoleptica

Calitatea vinului 

Analiza /evaluarea organoleptica a vinurilor  este cunoscuta obisnuit  sub denumirea  de “degustare” si se bazeaza  pe senzorii biologici cu care sunt dotate organele periferice ale organismului (gura, nasul, ochii). Cu ajutorul lor sunt percepute componentele fine de calitate ale vinului care scapa analizei chimice de laborator, sensibilitatea  senzorilor biologici fiind mult mai mare decât cea a senzorilor chimici.

Calitatea vinului si degustarea. Calitatea vinului. Consta în placerea de a-l consuma. Placerea senzoriala, rezulta dintr-un ansamblu de senzatii care revin în spiritul individului, ca niste lucruri ce-i fac bine. În cazul vinului, gustul se situeaza pe primul loc.

Analiza organoleptica a vinului solicita succesiv, cinci categorii de senzori biologici (simturi): vederea, mirosul, gustul, simtul tactil si auzul în cazul vinurilor efervescente:

vederea, pentru a aprecia si detalia particularitatile legate de aspectul vizual al vinului (limpiditate, culoare), starea de oxidare;

mirosul, pentru a caracteriza complexul de arome al vinului pe care în final îl denumim “buchet”, intensitatea si puritatea aromelor la vinurile îmbuteliate

gustul, pentru a discerne senzatiile  elementare de calitate pe care le lasa vinul în cavitatea bucala (aciditate, dulceata, astringenta/amareala)

simtul tactil, pentru aprecierea fluiditatii, consistentei si senzatiei de temperatura a vinului

auzul, la spargerea  bulelor de CO2 în cazul vinurilor efervescente

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s