VODKA

Vodka este singura spirtoasă considerată universală și răspândită la nivel mondial, chiar dacă este degustată în moduri diferite. În țările estice și nordice (o regiune numită”centura de vodka”) se servește deobicei sec sau cu gheață, iar în alte țări, în special cele vestice, se folosește mai mult ca bază pentru cocktail-uri, Screwdriver fiind unul din cele mai cunoscute, astfel de cocktail-uri ( vodka și suc de portocale).
Numele vine de la cuvântul slav woda/voda care înseamnă apă, vodka fiind de fapt un diminutiv al acestuia, iar sensul propriu este acela de “apă puțină”.

Nimeni nu poate spune cu precizie țara de unde provine vodka, dar toate țările din ”centura de vodka” (Rusia, Polonia, Ucraina. Lituania) produceau o spirtoasă asemănătoare încă din Evul Mediu, dar care însă în acele vremuri era folosită în scopuri medicale. În Rusia, prima vodka a fost numita “bread wine/pâinea și vinul”, în Ucraina era “horlika”, iar în Polonia “vodka”, dar aceste spirtoase erau foarte slabe, producția de vodka fiind reglementată abia în secolul XVIII/XIX. De obicei, conținutul de alcool al vodkai variază între 35% și 50%, iar conținutul mediu este de 40% (80% proof). S-au făcut mai multe studii cu privire la vodka, mai ales în Rusia, și s-a ajuns la concluzia că procentul optim de alcool este de 38%, studiu efectuat de chimistul rus Dimitri Mendeleev. Dar deoarece în acea perioada spirtoasele erau impozitate în funcție de conținutul de alcool, s-a stabilit un procent de alcool standard de 40%, pentru a facilita calculele.

Din secolul al 18-lea până în prezent, vodka a devenit una dintre cele mai răspândite spirtoase, în SUA depășind în vânzări burbonul. Vodka este atât de populară deoarece este cea mai transparentă spirtoasă, fiind obținută din cereale sau cartofi și este supusă la trei procese de distilare. Este cunoscută ca spirtoasa care îți taie răsuflarea, fiind foarte tare, dar nu are un miros sau gust special.

Este considerată cea mai sigură spirtoasă disponibilă pe piață datorită nivelului scăzut de uleiuri fuzel și a impurităților, elemente care duc la efecte secundare în urma consumului în cantități mari. Un alt lucru care facilitează producția de vodka mai mult decât producția altor spirtoase este acela că vodka nu trebuie supusă unui proces de învechire, iar distilarea se realizează destul de rapid.
Astăzi puteți găsi diferite tipuri de vodka, inclusiv aromate sau colorate, deoarece anumiți producători adaugă aditivi și coloranți în transparența spirtoasă fără gust. Această metoda este numita infuzie, și nu modifică proprietățile spirtoasei, având aceleași efecte pe termen scurt cât și pe termen lung, rămânând mai sigură decât alte spirtoase.

Leave a comment