Coniac Brandy.

 

Brandy și în special cel de tip coniac este considerat a fi un însoțitor perfect la savurarea unui trabuc.
Coniacul este un produs obținut prin distilarea vinului din struguri fermentați (în special struguri albi) proveniți din regiuni din vecinătatea orașului Cognac aflat în zona central vestică a Franței. Vinul produs în aceste zone dobândește savoarea din solurile bogate în calcar. Eticheta “Grande Champagne” aplicată pe coniac nu are nici o legătură cu marca Champagne având aici doar însemnătatea de camp.
Vinurile din regiunea Cognac sunt de slabă calitate înobilându-se prin transformarea acestora în brandy. Procedeul constă într-o dublă distilare urmată de învechirea în recipiente din stejar din regiune.
Coniacul este clasificat în mai multe categorii  de vechime: A.C. VS, VSOP și XO, Vintage, Hors D’Age.
VS înseamnă “very superior” sau “very special” și se referă la un coniac învechit cel putin 3 ani dar în medie de la 5 ani în sus. Acest coniac este recomandat pentru amestecuri și cocktailuri.
VSOP înseamnă “very special old pale” și se referă la un coniac invechit cel putin 4 ani dar în medie este mult mai vechi. La aceasta calitate, coniacul poate acompania un trabuc.
XO înseamnă “extra old” și presupune o învechire de minim 6 ani și jumătate dar în mede de la 20 de ani în sus. La aceasta calitate se obține o armonizare perfectă.
Vintage – ținut în butoi pana la îmbuteliere când se trece pe etichetă data fabricației.
Hors D’age – acestea sunt prea vechi pentru a se cunoaște vechimea adevarata.

Nota: clasificarea coniacului după vechime nu este standardizată. Etichetele sunt folosite în special pentru reclamă. Multe case tradiționale producatoare de coniac nu folosesc aceste clasificări.
În ultimii ani au fost create coniacuri speciale pentru a acompania un trabuc cum ar fi A. Fussigny Cigare sau Davidoff Cognacs.

În timp ce coniacul este cel mai cunoscut brandy, exista și alte tipuri care pot acompania un trabuc ca de exemplu Armagnac, Spanish Brandy, American Brandy sau Grappa .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s