Importanța alimentară a produselor viniviticole.

 

Vinul conține o serie de substanțe usor asimilabile precum: Zaharuri, alcool etilic, gricelină, acizi organici, tanin, esteri, aldehide, proteine, aminoacizi, vitamine, saruri minerale si eltele.

Din punct de vedere energetic l litru de vin care are 10% vol, alcool aduce in bilantul energetic 600-700 calorii, care reprezintă 25% din necesarul zilnic al organismului. Un litru de vin echivalează, din punct de vedere energetic, cu 0,9 l lapte, 500 g  pâine, 580 g carne, 5 ouă l kg cartofi.

Celelalte substante din vin, deși in cantitati mici, au valoare nutritivă. Cconținutul mai bogat în cationi ( potasiu ) constituie o rezerva de substanțe alcaline care neutralizeaza acizi proveniți din metabolismul lipidelor, contribuind la menținerea unui PH constant al sângelui.

De asemenea, fierul si cuprul intra in compoziția hemoglobinei, fosforul ia parte la sinteza fosfoproteinelor și fosfatidelor, iar microelementele ( zinc, cobalt, bor, brom, iod, etc.) intra in construcția anumitor țesaturi și enzime din organism.

Asupra organismului uman, vinul are o aplicatie fiziologică, bacteriană și terapeutică.

Acțiunea fiziologică a alcoolului din vin, influențeaza direct funcțiunile aparatului digestiv, circulator și sistemul nervos.

Doze mari si repetate de alcool provoacă o congestionare permanentă a mucoasei gastrice ducând la gastrita cromică alcoolică.

Asupra aparatului circulator, alcoolul din vin, in doze moderate, produce o senzație de căldura si congestie a feței datorită vasodilatației. Cantitați mari de vin duc la hipertensiune și la creșterea temperaturi periferice.

Sistemul nervos este influentat puternic de alcool in funcție de cantitatea consumată. În doze moderate, alcoolul stimuleaza activitatea nervoasa producând o senzație de euforie însoțita de excitația cerebrală și exaltația psihică. În doze mari, alcoolul produce o acțiune anestezică ce poate produce chiar moartea.

ACTIUNEA BACTERIANA A VINULUI. Vinul este un aliment care nu are în compoziția sa microorganisme patogene pentu om. Un vin de 10% vol, alcool omoară bacteriile tifice si paratifice, in 15 minute. Actiunea bactericidă a vinului se datoreaza componentilor acestuia: acizi, taninuri și în special antocianii din vin. Vinul este folosit în cazurile de tuberculoză, holeră, tifos.

ACTIUNEA TERAPEUTICA consumul de vin se recomandă în bolile cailor resiratorii (bronșite, bronhopneumii, tuberculoză), în unele boli ale aparatului circulator ( acțiune vasodilatatoare și cardiotonică), în combatarea malariei, în unele boli digestive ( colită, constipație), în anemii, raceli, în formele ușoare de astrnie, în stări de oboseală fizică etc.

Consumul de vin în cantitați moderate, activează circulația sanguină la nivel capilar si cranian, având efecte terapeutice foarte importante pentru organismul uman. Dintre acestea amintim ca : reduce riscul afecțiunilor coronariene, a cardiopatiei ischemice, a trombozei coronare, osteoporozei, a insuficienței renale, a apariției cancerului, a apariției hipertensiuni arteriale, a apariției calculilor biliari și a litiazei, a apariției bolii PARKINSON, sau a bolii ALZHEIMER, stimulează digestia, elimina apariția ulcerului, a hepatitei A, reduce stresul și stările depresive.

Sa constatat că în timp ce majoritatea băuturilor alcoolice favorizează frecvența unor boli, cum sunt: Hipertensiunea, maladii coronariene, celebro-vasculare și bronșita, vinurile consumate în diferite cantități reduse au rol favorabil, chiar profitabil. În studiu se arate că în Franța și Italia, mari consumatoare de vin, mortalitatea datorată acestor boli este de trei ori mai redusa  decât în țarile în care vinul nu face parte din bauturile alcoolice cotidiene.

Astăzi, fiecare dintre noi știe ca abuzul de alcool dăunător sănătății și că vinul trebuie consumat cu moderație. Abuzul de alcool provoacă numeroase ciroze, cancer si indirect, aciditate de circulație. Cu toate acestea , uni oameni continuă sa considere această băutură demnă de a fi consumată zilnic, fără limite.

Alco0lul în cantităti mari reduce capacitatea de concentrare și atentie, încetinește activitatea celebrală și blucoză refelxele.Contributia lui nefastă se face simțita în toate tipurile de accidente, în special în cele rutiere. Se știe ca regula generală: CA ALCOOLUL NU SE AMESTECĂ NICIODATA CU MEDICAMENTELE, oricare ar fi tipul acestora.

Motivul este simplu: alcoolul este metabolizant în ficat si poate interfera cu acțiunea substanțelor medicamentoase în mod nedorit.Combinatia dintre somnifere și băutură este în mod special periculoasă.

Consecintele nefaste asupra sănătăți inculde:

– Distrugerea ficatului (ciroza);

– Osteoporoză;

– Riscul de cancer ( de gât. ficat, sân, sau de esofag);

– Presiune arterială ridicată;

– Ulcer de stomac;

– Afectarea muschiului inimi;

– Pancreatită acută si cronică;

– Obezitate.

Urmareste si urmatorul post pentru a vedea : Structura viticulturi din țara noastră.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s