Examinarea olfactiva a vinului

Reprezinta faza cea mai importanta, euforizanta a degustarii, prin care se apreciaza bogatia vinului în arome. Organul de simt pentru perceptia aromelor din vin este nasul, sensibilitatea olfactiva fiind de 1000 de ori mai mare decât cea a gustului. Pierderea mirosului (anosmia) este o infirmitate invizibila, care nu poate fi corectata prin grefa sau implant.

Mirosul se constituie ca o perceptie subtila si variata a substantelor odorante/mirositoare din vin. Nu au miros decât substantele aromate volatile, care la temperatura obisnuita pot trece în stare gazoasa pentru a putea fi percepute.

Natura aromelor din vin. Majoritatea substantelor aromate se formeaza în vin în timpul fermentatiei alcoolice si în perioada de învechire a vinului. În loc de arome simple si intense ca la toate florile  si fructele, aromele din vin sunt complexe, multiple si slabe ca intensitate. Nu au specific si sunt comune cu cele din flori, fructe, ierburi si mirodenii cu unele exceptii, cum sunt: aromele chimice, animaliere, si cele de oxidare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s