Lista vinurilor ( soiurilor ) de circulație care trebuie folosite la instruire.

Posted: January 3, 2012 in Aprecierea calități vinulurilor prin degustare.
Tags: , , , , ,

 Vinuri Albe :

        De consum curent : Mustoasă de Măderat;

                                                Galbenă de Odobești;

                                                Zghiară de Huși;

                                                Roșioară.

        De calitate: Fetească regală;

                                Riesling italian;

Aligote;

Șabra;

Frâcușe;

De înaltă calitate: Chardonnay;

Sauvignon;

Traminer;

Pinot gris;

Fetească albă;

Grasă de Cotnari.

 Vinuri Roșii:

        De calitate : Burgund mare ;

                                 Cadarcă;

                                 Băbească neagră;

                                 Sangiovese;

                                 Oporto;

                                 Blauerzweigelt.

      De înaltă calitate: Cabernet;

                                           Sauvignon;

                                           Merlot;

                                           Pinot noir;

                                           Fetească neagră.

Vinuri Aromate:

                       De înaltă calitate: Muscat ottonel;

                                     Tămâioasă Românească;

 Busuioacă de Bohotin.

( Soiuri din podgoria Miniș )

         În cadrul instruirii se prezintă și vinuri cu defecte într-o gamă cât mai largă. Dintre aceste defecte, la examinarea amatorilor, se vor alege cele mai importante, pentru examinare.

         În cadrul cursurilor pentru amatori și a demonstrațiilor practice, se prevede și efectuarea unor teste care vor fi detaliate în ,, Testarea aptitudinilor în degustarea vinurilor” cum ar fi:

                                  Competanțo – orizont ( recunoașterea soiurilor );

                                  Acuitate senzorială, recunoașterea a unor vinuri cu defecte;

                                  Notare – caracterizare a diferitelor tipuri de vinuri ;

                                 Exactitate – etalonare; încadrarea corectă în categorii de concentrație în alcool, vol. %, conținut în zahăr rezidual și aciditate totală;

                                 Memorie senzorială – recunoașterea după 24 ore a unor vinuri tipice din gama de vinuri prezentate anterior;

                                 Detectarea organoleptică a vârstei vinului;

                                 Notarea generală privind capacitatea senzorială a cursantului .

          După cum se poate constata, același teste sunt și pentru degustătorii autorizați de vinuri, dar în cazul degustătorilor sunt mai complexe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s