ISTORIA CAFELEI

Istoria cafelei este la fel de bogată ca însăşi cafeaua, datând de maimult de 1000 de ani. În occident, istoria cafelei începe cu trei secole, dar în Orientul Mijlociu ea este consumată de toate paturile sociale încă dinvechime.Prima referinţă la cafea, din surse înregistrate, datează din secolulal IX-lea, dar cu multe secole înainte, existau multe legende arabe despre băutura misterioasă şi amară cu puteri stimulatoare.Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Roşii dinAfrica. La început cafeaua era considerată aliment şi nu băutură.Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea şi prin amestecareacu grăsime animală obţineau o pasta pe care o modelau sub formă de bile.Acestea erau consumate de războinicii tribului pentru a avea mai multăenergie în timpul luptelor.Începând cu anul 1000 e. n., renumitul tămăduitor Avicenna,administra cafea în chip de medicament. Etiopienii obţineau un fel de vindin fructele de cafea, prin fermentarea în apa a boabelor uscate.Proprietăţile stimulative ale cafelei au fost considerate de mulţi înacele timpuri, generatoarele unui extaz religios, iar cafeaua ca băutură şi-a câştigat o reputaţie mistică, învăluită în mister şi asociată cu preoţii şidoctorii. De aceea nu este surprinzător ca două legende puternice auapărut pentru a explica descoperirea acestei boabe magice.I.Se povesteşte ca prin 1400 un păzitor de capre yemenit, penume Khaldi, care a observat cum caprele sale deveneau neastâmpărate şienergice după ce mâncau fructele roşii care creşteau în tufişurilenecunoscute de pe acele meleaguri. Chiar şi-n timpul nopţii animaleleerau vioaie şi agitate. Foarte mirat, a hotărât să guste şi el din acestefructe. După puţin timp se simţea mai puţin obosit şi parcă avea maimultă energie. Khaldi a dus fructele la o mânăstire din apropiere, undestareţul a fiert fructele în apă obţinând un lichid amar dar aromat, foartestimulator, care alunga oboseala şi somnolenţa. De atunci călugării auînceput sa folosească acesta calitate a boabelor pentru a rămâne trezi pe parcursul lungilor rugăciuni şi meditaţii, în aşteptarea inspiraţiei divine.II.Cealaltă poveste este cea a unui dervis musulman care afost condamnat de duşmanii lui să rătăcească împreuna cu prietenii săi prin desert şi astfel să moara de foame. Mergând nicăieri prin pustiu şidisperaţi că vor muri de foame, au început să mănânce boabele unui  arbust şi chiar să facă o supa din ele. Aceste boabe le-au dat puterea săînvingă oboseala şi să ajungă până în oraşul Moch. Au denumit planta şi boabele sale Mocha, în cinstea acestui eveniment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s