VERMUT

Posted: December 27, 2011 in BĂUTURI SPIRTOASE
Tags: , , , , ,

Vermutul este o spirtoasa foarte importantă atât de origine franceză cât și italiană, fiind în esența un vin mai puternic, numit vin fortificat/întărit datorită procesului la care este supus. Prin acest proces înțelegem că o anumită spirtoasă (în special brandy) este adăugată peste vin înainte ca procesul de fermentație să fie încheiat pentru a anula efectele drojdiei și pentru a opri procesul. Astfel vinul obține acea tărie, aproximativ 20% alcool ( 40 proof), făcându-l în același timp mai dulce. Vinul rezultat este aromat cu diferite ierburi precum: nucșoara (folosită pentru a ascunde calitatea scăzută a vinului), scorțișoară, mușețel și maghiran, iar apoi poate fi îndulcit.

Numele este dat de Antonio Benedetto Carpano, considerat inventatorul celei de-a doua rețete de vermut, când a descoperit un vin german cu aromă de pelin. Numele vine de la nemțescul “wermut” care înseamnă atât vermut cât și pelin. Anumite persoane sunt destul de nedumerite când vine vorba de vermut deoarece acesta provine din diferite țări, în diferite culori și diferă în dulceață. Însă acesta poate fi clasificat foarte ușor existând trei categorii: extra-sec (întotdeauna alb și foarte sec) bianco/alb (de obicei sec dar poate fi și dulce) și dulce/rosu/rosso (doar dulce).

De obicei vermuturile roșii provin din Italia, iar cele albe din Franța, dar asta nu este o regulă strictă. De obicei vermutul roșu se servește sec ca aperitiv, dar poate fi folosit și în cocktail-uri precum Manhattan. Vermutul alb este mai greu de băut simplu deoarece este mai uscat, dar constituie un element important în lumea cocktail-urilor, unul din cele mai importante cocktail-uri, Martini, are la bază vermutul.

Vermutul nu este folosit doar în baruri, acesta înregistrând un success extraordinar și în gastronomie. Vermutul alb este un excepțional înlocuitor pentru vinul alb, având același gust și o durată de viață mai lungă. Deși spirtoasele apărute recent sunt mai populare decât vermutul, nimeni nu ar trebui să uite că a fost printre primele spirtoase folosite în cocktail-uri, acest veteran al lumii cocktail-urilor ar trebui respectat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s