SAMBUCA

Posted: December 27, 2011 in BĂUTURI SPIRTOASE
Tags: , , , , ,

Sambuca este defapt un lichior aromatizat cu anason stelat, dar pe lângă asta este o parte importanta din cultura italiana. Ca și băutura spirtoasă sambuca este asemănătoare cu ouzo-ul grecesc, diferența reală fiind că sambuca este de obicei mai dulce. Deși majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu lichiorul transparent numit sambuca alba, produsul Italian vine și în alte culori cum ar fi albastru, roșu și negru. Sambuca neagră este cunoscută și ca opal nera sau sambuca nera și este defapt o versiune aromatizată cu cafea a sambuca alba.

Procesul de producție pentru sambuca începe cu extragerea uleiurilor esențiale din anasonul stelat, pentru a da aroma principală din sambuca. După ce sunt adăugate aceste uleiuri unei cantități de alcool pur, se adaugă o soluție concentrată de zahăr pentru a-i da lichiorului dulceața necesară, iar la sfârșit se adaugă și restul aromelor. Amestecul rezultat este apoi diluat până la o concentrație de 42% alcool per volum de obicei. Pentru a produce sambuca nu se face nici un fel de distilare, chiar dacă este o băutură pe baza de anason, sambuca nu se distilează direct din aceasta plantă.

Diferența dintre sambuca și alte spirtoase este că atunci când vine vorba de sambuca nu este nici o divergență de opinie în legătură cu inventarea ei și știm cu siguranță când a început producția în masă și când a devenit o spirtoasă italiană. Lucrul care ne scapă este natura cuvântului, unii pretinzând că vine de la cuvântul Arabic “zammut” deoarece aceasta era numele unei băuturi asemănătoare care a ajuns în portul Civitavecchia de undeva din est. Dictionarul Oxford de Engleză susține că vine fie din termenul latin “sambuc-us” care înseamna fructe de soc, fie din indianul “sounf / soambu” însemnând fenicul. Sambuca a devenit o spirtoasă rentabilă datorită lui Luigi Manzi care la sfârșitul anilor 1800 a produs prima sambuca pentru vânzare; rețeta este încă folosita azi. După Al Doilea Război Mondial commendatore Angelo Molinari a început să producă una din cele mai cunoscute tipuri de sambuca, de asemeni datorită lui, sambuca este o spirtoasă cunoscuta în întreaga țară.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s