SAKE

Posted: December 27, 2011 in BĂUTURI SPIRTOASE
Tags: , , , , ,

Sake sau saké este băutura spirtoasă tradițională a Japoniei, o băutură asemănătoare cu multe alte băuturi ale lumii și totuși diferită. Termenul “sake” înseamnă defapt “băutura spirtoasă” la modul general în japoneza, iar sake-ul japonez se numește “nihonshu”, dar în țările europene sau occidentale sake-ul japonez este cunoscut ca “sake” pur și simplu sau ca vin de orez. Sake-ul poate fi comparat la anumite nivele cu vinul sau cu berea, dar spre deosebire de vin procesul pentru obținerea sake-ului este mai apropiat de cel al berii, deoarece la bere ca și la sake trebuie întâi extras zahărul din amidon pentru a începe distilarea. Diferența dintre procesul de producere al berii și al sake-ului este ca la bere se desfășoară două procese distincte care urmează unul după celălalt, la sake cele două procese se desfășoară simultan. Altă diferență între sake și vin sau bere este conținutul de alcool; vinul variază între 9 și 16 % alcool, berea între 3 și 8 %, pe când sake-ul conține în mod normal 18-20% alcool.

Cum se întâmplă cu mai toate spirtoasele, originile sake-ului sunt neclare, asta și datorită faptului că Japonia nu a avut o istorie scrisă până în secolul al VII-lea. Dar se pare că forme incipiente ale sake-ului modern se preparau încă din secolul al treilea (după un text chinezesc), iar în prima istorie scrisă a Japoniei datând din anul 712 se fac referiri la sake. La început se pare că sake-ul se distila ca multe alte spirtoase prin mestecarea orezului și apoi scuiparea lui într-un vas, fermentarea fiind realizată cu ajutorul salivei (metoda folosită în multe regiuni ale lumii).

În timpul erei Asuka (538-710) o nouă metodă pentru producerea sake-ului, adică folosirea unui mucegai pentru fermentare, a fost introdusă. Această metodă va fi folosită pentru jumătate de secol. În jurul secolului al XVI-lea sake-ul se produce predominant în temple, călugării descoperind o metodă de a pasteuriza spirtoasa. În secolul al XVIII-lea a fost scris primul document despre sake, acesta fiind popularizat și în Europa ca băutura spirtoasă națională a Japoniei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s