ROM

Posted: December 27, 2011 in BĂUTURI SPIRTOASE
Tags: , , , ,

Romul este o spirtoasă foarte cunoscută și este folosit ca băutură, uneori pentru gătit și în urmă cu mult timp era chiar un mijloc de schimb și un susținător al sclaviei. Prin rom înțelegem o spirtoasă dublu distilată obținută prin fermentarea melasei (produs al trestiei de zahăr), care se găsește în diferite variante, fiecare având propria utilizare și mod de consum.

Chiar dacă termenul de “rom”, a devenit cunoscut în 1657, nici până în acest moment originile numelui nu se cunosc cu precizie, există o multime de explicații, și cum se întâmplă mereu,unele sunt mai bune, altele mai rele, dar niciuna nu este suficient de verosimilă pentru a fi universal acceptată.Una dintre cele mai probabile și acceptate versiuni susține că romul vine de la “rombullion” sau “rombustion” care în engleza britanică înseamnă tumult, termenul este acceptat deoarece atât băutura cât și cuvintele au apărut cam în aceeași perioadă în argoul cârciumarilor ( 1650).

Spirtoasa a fost produsă cu mult înainte să primească denumirea de rom și se spune că ar fi originară din India antică și/sau China, dar primul success al romului s-a înregistrat în zona Caraibelor datorită sclavilor de pe plantațiile cu trestie de zahăr care fermentau melasa. Această versiune de rom era foarte săracă în gust și finețe fiind descrisă ca un lichior fierbinte și groaznic.

Romul poate fi clasificat în diferite moduri, iar una dintre aceste metode, oricât de ciudat ar suna este în funcție de limbă. Cele mai cunoscute tipuri de rom se produc în Caraibe și în țările care au colonizat zona Caraibelor, regiuni unde se vorbesc 3 limbi: engleza, franceza și spaniola. În țările și insulele vorbitoare de limbă engleză care numesc spirtoasa “rum”, se produce de obicei un rom închis la culoare deoarece deține o cantitate mai mare de melasa. Regiunile franceze numesc spirtoasa “rhum” sunt celebre pentru romul agricol, de obicei aceste tipuri sunt obținute direct din sucul trestiei de zahăr, având o aromă mult mai rafinată și fiind mult mai scumpă decât cele obținute din melasa. În zonele vorbitoare de limbă spaniolă se produce mai ales un rom slab având o transparență mai mare, cele mai cunoscute astfel tipuri de rom se produc în Cuba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s