OUZO

Posted: December 27, 2011 in BĂUTURI SPIRTOASE
Tags: , , , , ,

Ouzo este o spirtoasă grecească foarte cunoscută, consumată în principal în Grecia și Cipru, dar deși toată lumea știe că aceasta este o băutură specifică culturii grecești, abia în 2006 Grecia și-a câștigat dreptul de a eticheta acest produs ca fiind exclusiv grecesc și de a fi unic producător. Ouzo este o spirtoasă aromată cu anason, foarte asemănătoare cu absintul, pastis, sambuca sau mastika și în timpul interzicerii absintului în Franța acesta i-a luat locul, fiind considerat absint fără a avea însă efectul “zâna verde”.

Istoria ouzo este pusă sub semnul întrebării, (ca și în cazul celorlalte spirtoase) nimeni nu poate spune nimic despre apariția acestuia, nu exista nicio dovadă istorică doar legende. Cea mai credibilă legendă spune ca ouzo derivă dintr-o spirtoasă antică numita tsipouro (cunoscută ca și raki sau rakia în alte părți ale lumii) care era faimoasă în timpul Imperiului Bizantin, iar apoi în întregul Imperiu Otoman. Aceasta tsipouro se crede a fi creată cândva în secolul al XIV-lea, de călugării de la o mănăstire de pe muntele Athos. Pornind de la tsipouro ei au creat altă spirtoasă distilată cu aroma de anason care în cele din urma a devenit ouzo.

Dar ouzo nu a devenit celebru decât mult mai târziu, în sec XIX, când Grecia și-a căpătat independența. Producția și consumul de ouzo s-au intensificat în sec XX când absintul a fost interzis în Franța și consumatorii lui l-au înlocuit cu ouzo. În sec XIX când a început producția de ouzo, principalul producător a fost insula Lesbos (și nu vă imaginați altceva, se pronunța “Lesvos” ) care se pretinde a fi creatorul acestei băuturi. Este imposibil de spus cât adevăr se află în această declarație, însă insula rămâne unul dintre cei mai puternici producători.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s