MASTIKA

Posted: December 27, 2011 in BĂUTURI SPIRTOASE
Tags: , , , ,

Mastika este una din băuturile spirtoase mai puțin răspândite în lume și prin urmare mai puțin cunoscută, dar o băutură apreciată de cunoscători. Termenul de „mastika” sau „masticha” provine din grecescul „a mesteca” sau „a scrășni din dinți”, deși nu se știe exact de ce tocmai acest nume. Cea mai probabilă explicație este aceea că mastika este o băutură aromată cu rășina recoltată de la un copac peren, specific zonei mediteraneene care se numește copac de mastic.

Copacul este cultivat predominant în insula Chios, iar în Grecia exista două tipuri de mastika, unul dintre ele numindu-se chiar Mastichato Chiou sau Chios Masticha. Acest tip de mastika este un brandy la bază și este servit ca digestiv, mergând mână în mână cu deserturile pe bază de migdale. Acest tip de mastika este mai buvabil, având un miros dulceag, similar cu cel a lemnului dulce, pe când celălalt tip de mastika este mai aspru, semănând cu ouzo la aromă.

Termenul de „mastika” este folosit cu predominanță în zona sud-balcanică pentru orice băutură pe bază sau aromată cu anason. Mastika este considerată băutura națională a Republicii Iugoslave a Macedoniei, se îmbuteliază la aproximativ 45% și este obținută prin distilarea unor fructe ca strugurii, smochinele, prunele sau stafidele.

În Grecia mastika se servește în mod similar cu ouzo, adică fie simplă, fie diluată cu apă rece, caz în care prezintă efectul ouzo (transformarea într-un lichid lăptos și opac). Aici este servită alături de diverse aperitive ca dovleceii copți, calamar, caracatiță, sardine și altele. În Bulgaria pe de altă parte este combinat cu un lichior tradițional de mentă pentru a crea un cocktail tradițional numit Cloud (Nor). În România este servit de obicei cu feluri tradiționale din carne de pui. Indiferent de modul de servire mastika rămâne o băutură bună care trebuie încercată măcar o dată.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s