CONIACUL.

Posted: December 27, 2011 in BĂUTURI SPIRTOASE
Tags: , , , , ,

CONIACUL.

Coniacul este unul dintre cele mai fine tipuri de brandy, bucurându-se de o istorie foarte lungă și de prestigiul din spatele acesteia. Numele spirtoasei provine din regiunea Cognac, o cunoscută zonă viticolă, acest brandy fiind singurul autorizat să poarte numele Cognac. De-a lungul anilor numele s-a transformat într-un standard de calitate, pentru a primi denumirea de coniac, în afară de a fi produs în regiunea Cognac, spirtoasa trebuie să îndeplinească anumite standarde. Aceste condiții ii asigură pe consumatorii de coniac că, ori de câte ori vor gusta băutura lor preferată vor întâlni aceeași calitate superioară.

În spatele producerii coniacului exista o tradiție impresionantă asigurându-ne că fiecare lot de coniac este asemănător cu cel anterior. Acest lucru se întâmplă de sute de ani, specialiștii în coniac susținând că rețeta acestuia nu s-a schimbat deloc în 300 de ani, poate doar cu câteva îmbunătățiri. Standarde riguroase în producerea coniacul se impun încă de la alegerea strugurilor în obținerea vinului; cel putin 90% din struguri sunt Ugni Blac sau Folle Blanche ori Colombard. O altă cerință este procesul de învechire la care este supus fiecare lot, coniacul trebuind să fie păstrat cel puțin 2 ani în butoaie de stejar francez sau măcar de stejar European.

Deși în prezent coniacul este o băutură nobilă, în trecut acesta era considerat băutura săracilor. Vinurile albe care nu puteau fi băute datorită acidității sau a uscăciunii în cazul în care erau distilate, erau utilizate în producerea “eau-de-vie” (sensul propriu fiind de apa vieții) care s-a transformat ulterior în coniac. Eau-de-vie se obține, cel puțin în prezent, printr-un proces foarte strict de dublă distilare efectuat în alambicuri tradiționale de cupru de mărimi controlate. După încheierea ambelor procese de distilare se obține un lichid incolor cu aproximativ 70% alcool în volum, fiind apoi supus procesului de învechire înainte de a fi exportat pe piață. După încheierea procesului de învechire, produsul final este îmbuteliat având 40% alcool în volum. În coniacul de calitate inferioară se adaugă caramel pentru colorarea acestuia. Coniacul este un amestec de eaux-de-vie de diferite vârste, vechimea coniacului fiind dată de cel mai recent component eau-de-vie din amestec. Motivul pentru care se folosesc mai multe eaux-de-vie din diferire zone ale regiunii Cognac, sau din diferite podgorii este acela că un singur component nu este suficient în obținerea complexității dorite.

Deși cele mai cunoscute mărci de coniac folosesc această metodă, există și cognacuri obținute dintr-un singur eau-de vie, produsul fiind cel asemănător unui whiskey, denumirea fiind de coniac artizanal. Marii producători de coniac au un degustător specializat care se asigură ca în urma procesului de amestecare, noul coniac are același gust și aromă ca și ultimul lot produs.
Coniacul are același sistem de clasificare ca și categoria din care face parte (Brandy): V.S., V.S.O.P., X.O., Hors d’age, și pe lângă aceste categorii, mai sunt câteva mai puțin oficiale, cum ar fi : Napoleon (între V.S.O.P. și X.O.), Extra (mai vechi decât X.O.), Vieux (între V.S.O.P. și X.O.), Vieille Reserve (asemănător cu Hors d’age).

Cognac-urile sunt servite în pahare anifter/balloon, la temperatura camerei, și sunt încălzite în palmă pentru a-și elibera aromele, Coniacul este o spirtoasă nobilă și veche, care se servește de obicei sec, deoarece altă utilizare ar duce la distrugerea aromelor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s