BRANDY

Posted: December 27, 2011 in BĂUTURI SPIRTOASE
Tags: , , , , ,

Familia brandy definește una dintre cele mai vechi spirtoase cunoscute de umanitate. Termenul brandy provine de la “brandewijn” care în olandeză înseamnă vin ars, spirtoasa find obținută prin distilarea vinului după ce este produs. În principiu trei tipuri de brandy sunt acceptate la scară largă: brandy obținut din struguri, cel din fructe și cel din tescovină (ceea ce rămâne după stoarcerea fructelor). Volumul de alcool din brandy variază între 30% și 60%, iar culoarea nu se schimbă întotdeauna odată cu învechirea. Foarte puține tipuri de brandy sunt ținute în butoaie de lemn în timpul procesului de învechire, fiind apoi amestecate cu colorant de caramel pentru a imita efectul rezultat în urma acestui proces.

Deși există trei tipuri principale de brandy, termenul se referă de obicei la cel obținut prin distilarea strugurilor fermentați. În funcție de zona în care este produs, există mai multe tipuri de brandy pe baza de struguri, cele mai cunoscute fiind coniacul și armagnacul. Coniacul se referă la brandy-ul produs în regiunea Cognac din Franța, iar armagnacul este produs în Gasconia, Franța. Brandy-ul de struguri se produce peste tot în lume prin metode mai mult sau mai puțin asemănătoare de distilare, dar Uniunea Europeană este cea care impune denumirile de coniac și armagnac pentru brandy-urile din zonele specifice. De exemplu, brandy-ul produs în SUA (mai ales în California) sau cel din Africa de Sud, obținut prin aceeași metodă ca și coniacul, și din care rezultă o spirtoasă asemănătoare cu coniacul, nu poate primi denumirea de coniac deoarece nu provine din zona respectivă. Brandy-ul din struguri se produce și în țări precum: Portugalia, Peru, Chile, Spania, Grecia, România, Germania și alte țări.

Un alt tip este brandy-ul pe bază de fructe, prin care înțelegem o spirtoasă distilată fabricată din fructe, altele decât strugurii. De obicei brandy pe bază de fructe este de 80-90 proof (conține un volum de alcool de 40%-45%) și poate fi obținut din fructe precum : mere, prune, pere, zmeura,cireșe, caise, mure și altele. Unule dintre acestea au devenit de-a lungul anilor branduri internaționale. Unele dintre cele mai bune brandy-uri de fructe sunt: cele cu nucă de cocos, Schnapps (produs în Germania din diferite fructe), palinca (produsa în Ungaria de obicei din prune sau caise), țuica (produsa în România) și altele. Al treilea tip de brandy este cel din tescovina care este obținut prin distilarea a ceea ce rămâne după ce strugurii au fost presați pentru a li se extrage sucul: piei, semințe și cozi/ciorchini, folosite în obținerea spirtoasei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s