Rețete de Cafea.

Posted: December 23, 2011 in cafea
Tags: , , , , ,

Cafeaua filtru.

Apa în clocot se toarnă peste cafeaua  măcinată, aflata întru-un filtru de hârtie, prin care trece datorită forței gravitaționale. Apa extrage 16 – 18% din substanța cafelei.
Proprietățile organoleptice ale cafelei filtrate compromit puțin pulpa cafelei și delicatețea buchetului și a aromei. Cafeaua obținută astfel se prepară de obicei înainte de a fi consumată și se menține fierbinte într-o oală, ceea ce înseamnă că de timpul scurs între momentul când ea este pregătită și băută, depinde mult calitatea sa.
Această metoda este mult folosită în nordul Americii, unde la o ceașcă se folosesc 5 – 6 grame de cafea prăjită deschis, și în nordul Europei și în Franța, unde la o ceașcă se folosesc aproximativ 10 grame de cafea. (Ceașca conține aproximativ 150 – 190 ml.)

Cafeaua turcească.

Apa, care ocupă circa 2/3 din ibricul de cupru, se aduce la fierbere; pentru cei care preferă cafeaua turcească dulce se adaugă zahăr după gust, iar cafeaua fin măcinată se adaugă în timp ce fierbe apa.
Atunci când cafeaua este gata se toarnă în cești mici, unde zațul se depune la fund, înainte de consumarea cafelei. Cantitatea folosită la o ceașcă este de aproximativ 5 grame cafea prăjită mediu sau închis, iar ceașca are aproximativ 40 – 60 ml.
Metoda se folosește mai ales în Grecia, Turcia și Orientul Mijlociu.

Cafeaua fiartă.

Se folosește cafea prăjită deschis, măcinată grosier; aceasta se fierbe în apa timp de 10 minute și zațul este lăsat să se sedimenteze înainte de consum. Metoda se folosește în principal în nordul Norvegiei și în nordul Peninsulei Scandinavice. La o ceașcă de 150 – 190 ml se folosește aproximativ 1 gram de cafea.

Cafeaua espresso pregătită în vas – caracteristici.

Vasul espresso obișnuit este format din trei părți:
– partea de jos, în care fierbe apa;
– partea din mijloc care ține cafeaua măcinată (mai grosiera decat cafeaua turcească);
– partea de sus.
Presiunea generata de aburul produs de apa în fierbere din partea de jos forțează vaporii de apa prin cafeaua din secțiunea de mijloc. Apa vine în contact cu cafeaua aproximativ un minut și rata de extracție este de aproximativ 22%.
La o ceașcă de 40 – 50 ml se folosesc aproximativ 6 grame de cafea prăjită mediu până la inchis.
Cafeaua obținută astfel are un miros distinctiv, pulpă medie și o aromă bună, puternică.

Cafeaua espresso pregătită cu mașina – caracteristici.

Astfel se obține o băutură concentrată, cu buchet bogat și aromă puternică.
Apa, aflată la o temperatură de 90 – 95°C, este forțată să treacă prin cafeaua special prăjită și măcinată, cu o presiune mare (aproximativ 9 atm). Timpul de contact dintre apă și cafea variază între 25 și 35 de secunde. Cantitatea de cafea pentru o ceasca de 40 – 50 ml este 6,5 – 7 grame.
Cafeaua trebuie prăjită mediu până la inchis și apoi rașnita fin/grosier.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s