METODE DE PREPARARE.

Posted: December 23, 2011 in cafea
Tags: , , , , ,

METODE DE PREPARARE

1 Metoda “la ibric”
Un mic vas cu coadă lungă, în care se adaugă cafea măcinată pudră, peste apă fierbinte. Metoda este foarte veche şi se utilizează încă înTurcia şi Grecia.Pentru prepararea, se utilizează tăvi speciale cu nisip încins, se prepară în băuturi diferite condimente ca nucsoara, se poate stropi cu apărece şi se dă în fiert de trei ori. Plăcerea de a servi cafeaua, este un procesde durată şi devine un adevărat ritual.

2 Metoda “la cană”

Este o metodă la fel de antică şi foarte simplă. Într-o cană, pestecafeaua măcinată, se toarnă apa clocotită. Se lasă la înmuiat până la 5 ore,după care se poate gusta, reîncălzită.

3 Metoda “presei franţuzeşti”
Nu este altceva decât o versiune recentă a modei la cană. Seutilizează un cilindru de sticlă, în care se introduce cafeaua şi apa fiartă.O sticlă metalică ce are diametrul cilindrului, sudată de o vergea, esteintrodusă apoi în vas. Zaţul este colectat şi ţinut la baza cilindrului.
4 Metoda “filtru cu picături”
Foarte răspândită, datorită multitudinii tipurilor de filtre electrice profesionale sau casnice. Apa încălzită, trece prin cafea, sub formă de picături. Utilizând filtru de hârtie ce are rol de a reţine uleiul din cafea,este în avantajul persoanelor sensibile la stomac şi a celor care au probleme cu colesterolul.
24
5 Percolatorul
Percolatorul este un vas metalic, în interior, la partea superioară areun filtru metalic în care se aşează cafeaua măcinată. Apa din interior urcă printr-un tub central, trecând apoi prin cafea. Ciclul este reluat de câtevaori, până când toate substanţele din cafeaua măcinată sunt extrase. Esterecomandat pentru o cantitate mai mare de cafea.
6 Maşina de expresso
Este concepută să realizeze o băutură tare, prin purjarea aburului peste o mică porţie de cafea măcinată fin şi foarte prăjită. Reţeta clasică pentru o ceşcuţă, este următoarea: 6,5- 7,5 grame de cafea măcinată,30ml. de apă la temperatura de 88-92 grade C, presiune maximă 9 atm şi30 secunde timpul de extracţie.Băutura trebuie să aibă cremă de culoare maro închis, groasă de 2-3 mm şi să se păstreze 2 minute. Cei care o consideră prea tare, pot săopteze pentru preparatul cappucino, obţinut din o treime espresso, otreime lapte şi o treime spumă de lapte.Datorită complexităţii constructive a aparatelor espresso şi acostului ridicat al acestora, Cafe Expert oferă o maşină profesională mică,Euromatik, ce poate satisface exigenţele consumatorului de cafea tarecremoasă. Un espresso de calitate, pot realiza şi aparatele automate.
7 Metoda “cafetierei”
O variantă a cafelei espresso, cu răspândire casnică, presupuneutilizarea unui vas cu două camere. Între ele, se află montată sita cu cafeamăcinată. Cafetiera se aşează pe foc, apa fierbinte trece prin cafea, sprevaul superior, unde se strânge şi poate fi servită.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s