DE LA ARBORE LA CEAŞCA

Posted: December 23, 2011 in cafea
Tags: , , , , ,
2.1 Prin lume
CAFEA : germana- kaffee, engleza-coffee, araba-ban, chineza-kia-fey, daneza-kaffe, egiptena-elive, spaniola-cafeo, greaca-kafpe, olandeza-koffe, maghiara-kavp, malaesiana-kawa, persana-tochem keweh, poloneza-kava, portugheza- caft, rusa-kophe, suedeza-kaffe, tamoul-capiecottai, telinga-chaabe, turca-kahve oghadji.
2.2 Arborele de cafea
Arborele (arbustul) de cafea este un membru al familiei Rubiacee;în general, acesta nu creste decât în regiunile tropicale şi subtropicale, cu ploi abundente, zona principală de cultura fiind situată între 22-24 gradelatitudine nordică şi sudică. Acest arbust creşte la altitudini care sesituează între200 şi 1200 m arborele de cafea se cultiva totuşi şi în zonelemai înalte –2000 m- cafeaua recoltată aici este denumită “HighGrown” (cafea de altitudine), a cărei calitate este foarte bună, cu aromă puternică şi extrem de apreciată de cultivatori.Cultura arborelui de cafea impune un efort destul de îndelungat, dela semănatul în pepiniere, la repicatul plantelor şi apoi la sădirea acestoraîn plantaţii, când ating înălţimea minima de 30-50 cm.Arborele de cafea se dezvoltă normal, în soluri bine lucrate, aerisiteşi bine tratate cu diverse îngrăşăminte artificiale, şi din acest motiv seaplică culturi intercalate cu banani, porumb şi ricin. Aceste plante oferă, pe lângă protecţie la intemperii, şi umbra de care au nevoie în zilele cândsoarele este torid. În regiunile subtropicale, în care condiţiile climaticesunt mai blânde, plantaţiile de cafea se fac sub cer deschis.Arborele de cafea din specia Arabica poate atinge la vârsta de 6 anio înălţime de circa 5-6 m iar cel din specia Robusta ajung pană la 10-15m înălţime. Totuşi, culturile se menţin prin tăieri la o înălţime de 2,5-3 m, pentru creşterea randamentului în fructe şi uşurarea culesului. Arborele decafea pretinde o temperatura medie de circa 18-22 grade C, celeinferioare temperaturii de 11 grade C putând avea un efect negativ asuprarecoltelor.
Specia Robusta înfloreşte începând din anul al 2-lea, iar Arabica înfloreşte în mod curent în al 3-lea an de plantare. Deregula, primele recolte se obţin începând cu anul al 4-lea şi chiar

al 5-lea, când plantaţiile pot fi considerate “pe rod” şirandamentul poate varia astfel:
Specia Arabica – de la 400 la 2000 grame de fructe pe arbust;
Specia Robusta – de la 600 la 2000 grame de fructe pe arbust.Un arbore de cafea tânăr poate furniza la recoltare pana la 2,5 kgde “cireşe”, fructe din care se pot obţine după prelucrare, circa 500 g boabe de cafea curate sau 400 g cafea prăjită. Arborele de cafea, tottimpul verde, are de obicei forma unui con, cu ramuri flexibile şi rădăcinisuperficiale.
3 Frunzele şi florile arbustului de cafea
Frunzele sunt verzi lucioase şi ating o lungime de maximum 20cm, asemănătoare cu cele de laur, dispuse opus două câte două, de-alungul ramurilor, în funcţie de altitudine şi climat, arborele de cafea este în măsură să înflorească tot timpul anului, înfloritul principal sedesfăşoară pe o perioadă de mai multe luni, deşi florile sale se ofilescdeja după câteva ore.Florile sunt albe, cresc sub forma de ciorchine şi emană un miros puternic, asemănător cu cel de iasomie sau de portocal, iar perioada deînflorire variază de la o zona la alta. Ceea ce este caracteristic la arborelede cafea este faptul că în toate sezoanele se găsesc în acelaşi arboreramuri de flori, ramuri de fructe verzi, in prag sau coapte, culoareaacestora trecând de la verde, la galben, apoi la roşu deschis şi în sfârşit laroşu purpuriu, când fructele ajung la maturitatea completă.
II.4Fructele cafelei
Ca aspect exterior, fructele de cafea se aseamănă cu cireşele şiconţin circa 68% pulpă, 6% tegument şi circa 26% bob curat. Din punctde vedere botanic, fructul arborelui de cafea este o drupa falsă, acoperităde un tegument membranos care-şi schimbă culoarea de la verde la roşu purpuriu în funcţie de stadiul de dezvoltare a fructului. Sub acest învelişse găseşte o pulpă cărnoasă, în interiorul căreia se află bobul de cafea.Acesta este format din două parţi aplatizate pe o parte şi despărţite de oadâncime longitudinală. Bobul de cafea este de culoare verde în interior,acoperit de o peliculă subţire argintie, peste care se afla un înveliş pergamentos de culoare galbenă spre brună. Exista însă fructe îninteriorul cărora se găseşte un singur bob de cafea de forma rotundă şicare este denumit de cultivatori Caracoli.Aceste boabe de cafea provin din fructele arbuştilor îmbătrâniţi,care cresc pe ramurile lor exterioare. Caracteristic acestor boabe estefaptul ca aroma este mai pronunţată decât a celor de formă naturală,

motiv pentru care boabele de cafea Caracoli sunt atent selecţionate decultivatori şi mult apreciate pentru aroma şi savoarea lor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s