CAFEINA

1 Chimie
Cafeina şi teofilina, sunt medicamente similare prin constituţia lor chimică şi prin acţiunea farmacologică. Se găsesc într-un număr mare de plante, larg răspândite în lume, localnicii folosind extractele lor apoase ca băuturi.MATE- este o băutura naţională a mai multor ţari din America deSud ce conţine cofeina NUCA DE KOLA- conţine aproximativ 2% cafeina şi este largutilizată în schimburile comerciale din Sudan.
2 Acţiuni farmacologice
Acţiunile cu utilizare terapeutica sunt: capacitatea de a stimulasistemul nervos central, acţiunea de produce a diurezei la nivelulrinichilor, efectul stimulator asupra miocardului şi relaxarea numitor formaţiuni musculare netede, în special arterele coronare şi bronhiile.Cafeina este un stimulent puternic al sistemului nervos central,teofilina este mai slabă. La nivelul scoarţei cerebrale, cafeina produce unflux mai rapid şi mai limpede de idei reducând somnolenţa şi oboseala.Putem susţine un efort intelectual prelungit şi realizam o foarte bunăasociere a ideilor. Activitatea motorie este îmbunătăţită.Cafeina creşte volumul respirator pe minut. La consumarea unor cantităţi mari de cafeină, se constată o tahicardie netă, datorită stimulăriidirecte a miocardului. Uneori această stimulare poate deveni atât deintensă, încât să provoace tulburări ale ritmului cardiac. Putem întâlnimaritmii la persoanele care utilizează în mod excesiv băuturile cu cafeină.
22
3 Concluzie
Este bine să nu depăşim cantitatea de trei ceşcuţe de cafea pe zi şila sfârşit de săptămână să facem cel puţin o pauză.Efectul cafeinei depinde de o serie de factori cum ar fi: vârsta,obiceiul de a consuma, tutunul, viteza de eliminare a organismului etc.Procesul de eliminare a cafeinei este mai rapid la unele persoane ce beaumai multă cafea faţă de cele care consumă ocazional.Sensibilitatea individuală faţă de cafeină joacă un rol important înacest proces. Unele persoane excesiv consumatoare , care se opresc bruscdin consumul cafelei, pot prezenta lejere manifestări de dezintoxicare subforma unor uşoare dureri de cap. Aceste simptome sunt limitate în timp şi pot fi prevenite prin consumarea de cafea fără cofeină.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s