CAFEAUA CUCEREȘT E LUMEA.

Posted: December 23, 2011 in cafea
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Prima băutura ce conţine cafea, era vinul făcut din boabe de cafea,apa şi miere. De altfel, cuvântul cafea îşi are originea în vechiul cuvântarab Qahvah, cu sensul de vin.Multe scrieri considera cafeaua originară din regiunea KaffaEtiopia. De aici, a fost răspândită de către arabi în Yemen şi cultivată.Prima cafea purta numele portului arab la Marea Roşie, Al Mukkan(Mocca). Devine faimoasă datorită faptului că era singurul loc din lumeunde se găsea. Odată cu deschiderea canalului Suez, portul principal pentru peninsula Araba devine Aden. De aici pleacă spre toate zările.   Turcii au introdus cafeaua în 1453 la Constantinopol, dar primulmagazin s-a deschis abia în 1475, numit Kiva Han. În Europa, cafeaua pătrunde la 1500 prin porturile Alexandria şi Smyrna. Olandezii începcultivarea cafelei în coloniile Batavia şi Java, francezii în Martinica şiAntile, englezii, spaniolii şi portughezii în Asia şi America.

În 1727 cafeaua ajunge în Brazilia unde începe să fie cultivată pesuprafeţe din ce în ce mai mari. Devine în scurt timp una dintre resurseleeconomice principale ale tarii.La 1773 cafeaua este proclamată băutura naţională a Statelor Uniteale Americii.În 1822, în Franţa, este construit primul aparat pentru cafeaexpresso.Hills Bros, la 1900 începe ambalarea în vid, chimistul Satori Katoobţine prima cafea solubilă.
1.3 TIPURI DE CAFEA
Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultivaîn scopuri industriale următoarele tipuri de cafea : cafeaua Arabica;cafeaua Robusta; cafeaua Liberică şi cafeaua Maragogype.
CAFEAUA ARABICA
este originară din Africa, mai precis dinAbisinia, este cea mai apreciată şi mai răspândită specie de cafea. Secultivă mai ales în America Latina, dar şi în Africa, de fapt ea este ceamai cultivată specie şi este deosebit de preţuită pentru cireşele sale decalitate superioară, de formă alungită şi culoare verde – albăstruie.Cafeaua arabică are nevoie de soluri bogate în minerale şi otemperatură de aproximativ 20 grade C şi creşte la o altitudine de peste600 metrii. Aceasta aroma şi gustul mult mai rafinate decât alte specii.Cafeaua cu tărie medie este obţinută în exclusivitate dinvarietăţi ale soiului arabica, provenite din America Centrala şi de Sud,Kenya, Tanzania, Etiopia. Exceptie face Brazilia, întrucât varietăţile dearabica braziliene au o aroma mai puţin rafinată.
CAFEAUA ROBUSTA
este originară din bazinul Congo,creşte mai rapid şi este mult mai rezistentă acolo unde climatul nu estefavorabil cafelei arabice. Se cultivă intens în Africa, India şi Indonezia.Cafeaua robusta, spre deosebire de cafeaua arabica, care este pretenţioasăla condiţiile climatice, se adaptează uşor climatului sever, este rezistentăla boli şi dăunători. Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o formăneregulată şi culoare maroniu – gălbuie. Cafeaua robusta are un gust maineutru, este mai puţin aromată decât arabica şi este foarte apreciată îngama de cafea solubilă.
CAFEAUA LIBERICA
este originară din Africa, Liberia, arede asemenea o creştere rapidă şi o rezistentă bună la boli. Se cultivăexclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii şi Americii de Sud, undeumiditatea este foarte mare şi temperatura este cuprinsă între 20-25 gradeC. Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie şi culoare de la brună la galbena. Calitatea acestei specii de cafea este mediocră.
CAFEAUA MARAGOGYPE
este un hibrid rezultat prinîncrucişarea speciilor de arabica şi liberica, exceptând dimensiunile boabelor, el a păstrat caracteristicile speciei arabica, randamentul acestuiarbust este totuşi inferior şi cultura sa este extrem de împrăştiată(Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia şi chiar Java), la oatitudine variind între 600 şi 1000 m. Boabele de cafea ale acestui arbustsunt de calitate superioară şi medie, iar culoarea lor este verzuie, în ciuda preferinţei unor consumatori.
1.4 ŢĂRI PRODUCATOARE DE CAFEA
Pe plan mondial ţările producătoare de cafea se situează întreTropicul Racului şi Tropicul Capricornului, acolo unde climatul este idealde cald şi de umed. Ţările pot fi grupate, în mare parte, în patru zonegeografice :
 AMERICA CENTRALĂ ŞI CARAIBE -îndeosebi cafea Arabica, îngeneral de calitate foarte ridicată (Mexic, Panama şi insulele caraibiene)
AMERICA DE SUA -în Brazilia se produc aproximativ 30milioane de saci pe an (1 sac=60 kg) de Arabica naturala. Columbia,Venezuela, Peru şi Ecuador produc Arabica spălată.
AFRICA -majoritatea ţărilor africane produc cafea Robusta.Speciile Arabica cresc de asemenea foarte bine la altitudini mari înKenya, Tanzania şi Camerun, care produc mari cantităţi de Arabicaspălată, de înaltă calitate.
ASIA -produce Arabica spălată ca şi Robusta spălată şinaturala (India, Indonezia, Noua Guinee).Pe piaţa mondială de cafea, specia Arabica ocupa 75-80%,Robusta ocupând restul de 20-25%.Producţia mondială anuală atinge aproximativ 91 milioane desaci, fiecare cântărind în medie aproximativ 60 kg, adică peste 5milioane tone anual.America Centrala şi de Sud produc aproximativ 70% din cafeauade pe piaţa mondială, urmata cu 20% de Asia şi Africa cu 10% .
1.5 PIAŢA CAFELEI
Pe parcursul sec. Al IX-lea şi pană în prezent, cultivarea şi exportulcafelei a înflorit într-o măsură uimitoare. În prezent cafeaua esteconsumată virtual în orice ţară, şi este o marfă deosebit de importantă atât pentru producători, cât şi pentru consumatori.În prezent, pe piaţa mondială cafeaua se situează, alături de ulei,oţel şi cereale, printre materiile prime de export de înalta valoare, situaţiaeconomica a multor ţari prim – producătoare de cafea depinzând aproapeîn întregime de exportul cafelei, pentru bunăstarea lor naţională. Cele maiimportante pieţe ale cafelei se află la New York şi Londra, unde senegociază varietăţi de cafea din speciile Arabica şi Robusta.Preţul cafelei diferă mult, în funcţie de cerere şi ofertă şi este înmod continuu influenţat de factori cum ar fi: modificările de climă,mişcările politice şi calitatea, precum şi volumul producţiei de cafea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s